Κοινωνία

Κλιμάκιο της ΕΥΠ στην Λιβύη: Δεν πείθει η εκδοχή του «τροχαίου δυστυχήματος»

Κλιμάκιο της ΕΥΠ στην Λιβύη: Δεν πείθει η εκδοχή του «τροχαίου δυστυχήματος»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κλιμάκιο της ΕΥΠ στην Λιβύη: Η εκδοχή του «τροχαίου δυστυχήματος» που κόστισε τις ζωές τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο Ελλήνων ομογενών στην Λιβύη, φαίνεται πως δεν πείθει τελικά κανέναν αφού ήδη διεξάγεται έρευνα από κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Αυτό της ΕΥΠ μάλιστα, μεταβαίνει στην Λιβύη για επιτόπιες έρευνες και συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, ειδικό κλιμάκιο της ΕΥΠ, θα μεταβεί στον τόπο του συμβάντος προκειμένου να αξιοποιηθούν πηγές και πληροφοριακά δεδομένα από την περιοχή και να διερευνηθεί εάν επρόκειτο για ένοπλη επίθεση, δολιοφθορά ή ακόμη και ενέδρα που μπορεί να στήθηκε και να οργανώθηκε πιθανόν και από κέντρα εκτός Λιβύης, τα οποία επειδή διατηρούν ζωτικά συμφέροντα στη χώρα.

Φυσικά μόνο μία χώρα ελέγχει την Λιβύη και ιδιαίτερα το δυτικό τμήμα της και αυτή είναι η Τουρκία η οποία έχει τις δυνατότητες, να αναπτύξει ομάδες ακόμη και στις ανατολικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισήμως ακόμα αναφέρει πως η πυρκαγιά που ξέσπασε στο μοιραίο λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ελληνικής αποστολής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στην πόλη Ντέρνα, προκλήθηκε έπειτα από τη σφοδρή σύγκρουση που είχε πλαγιομετωπικά μαζί του ένα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο, χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως «δυστύχημα», εντούτοις, πίσω από τις «κουρτίνες» υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για το ενδεχόμενο ύπαρξης τρομοκρατικής ενέργειας.

Άλλωστε, το pronews.gr δημοσίευσε φωτογραφία στην οποία φαίνεται ότι το πούλμαν είναι διάτρητο στην πίσω πλευρά του, ενώ υπάρχουν ενδείξεις εκτόνωσης εκρηκτικών.

Ο ίδιος ο Χαφτάρ μάλιστα φέρεται να εγγυήθηκε στην ελληνική πλευρά την ασφάλεια των μελών της ανθρωπιστικής αποστολής, παρέχοντας για το σκοπό αυτό ένοπλη συνοδεία.

Πιο συγκεκριμένα, μπροστά από το μικρό λεωφορείο που μετά τη σύγκρουση τυλίχθηκε στις φλόγες βρισκόταν ένα αυτοκίνητο συνοδείας ενώ ένα δεύτερο συνοδευτικό τζιπ ήταν στο τέλος της μικρής φάλαγγας.

Στα δύο συνοδευτικά βρίσκονταν Λίβυοι, αφού όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ήταν μέσα στο λεωφορείο που συγκρούστηκε με το φορτηγό.

Φυσικά το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του μέγιστο λάθος αν όχι τραγικό ερασιτεχνισμό.

Την προστασία της ελληνικής αποστολής έπρεπε να την είχε αναλάβει ελληνική ομάδα ασφαλείας, αντίθετα αυτό που συνέβη ήταν τα στελέχη της ΕΤΑ, να βρίσκονται και αυτά μέσα στο λεωφορείο!

Καταρχήν πως ήταν τόσο σίγουροι στο ΓΕΕΘΑ, πως η ένοπλη συνοδεία που είχε διάθεση ο Χαλίφα Χάφταρ, θα ήταν «εμπιστοσύνης». Σε μία χώρα όπου όλοι έχουν την τιμή τους όλα μπορούν να συμβούν.

Ακόμα κι αν ήταν, δε σημαίνει ότι διέθεταν την κατάλληλη εκπαίδευση για μία επαρκή προστασία της ελληνικής αποστολής.

Επίσης κάποιοι στο ΓΕΕΘΑ είχαν την καταπληκτική ιδέα να τοποθετήσω μέσα στο λεωφορείο όλη την ελληνική αποστολή αντί να την διασπείρουν σε πολλά μικρότερα οχήματα.

Είναι σίγουρο πως η οργάνωση της ελληνικής αποστολής και τα αρνητικά αποτελέσματα της θα διδάσκονται ως παράδειγμα προς αποφυγήν σε όλες τις στρατιωτικές ακαδημίες του πλανήτη.

Για αρκετές ώρες η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου παρουσίαζε το αιματηρό περιστατικό ως «αυτοκινητιστικό δυστύχημα» και ότι υπήρχαν μόνο ορισμένοι ελαφρά τραυματίες.

Εν συνεχεία, αφού χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από 8 ώρες και εφόσον ήδη μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ άρχισαν να αναφέρουν νεκρούς Έλληνες το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, η οποία επιβεβαίωνε την τραγωδία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X