Κοινωνία

Κορονοϊός: Οι κίνδυνοι μετά το εμβόλιο-Τι πρέπει να κάνουμε

Κορονοϊός: Οι κίνδυνοι μετά το εμβόλιο-Τι πρέπει να κάνουμε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο θάνατος του Θεόδωρου Κατσανέβα, ο οποίος προσβλήθηκε από τον κορονοϊό πέντε μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού, επανέφεραν στην επικαιρότητα το μέγεθος της προστασίας, καθώς και τους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν οι εμβολιασμένοι.

Το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να προσέχουμε μετά και τον εμβολιασμό, ιδίως μετά την πρώτη δόση.

Με δηλώσεις του  ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρει ότι «όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση προφανώς έχουν μια μερική προστασία όμως υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος να νοσήσουν». Και προσθέτει ότι «υπάρχει κι ένας δεύτερος κίνδυνος ότι αν κολλήσω κορονοϊό ενώ έχω μερική ανοσία, τότε την ώρα που πολλαπλασιάζεται μέσα μου ο κορονοϊός υφίσταται την πίεση της παρουσίας των αντισωμάτων που δεν είναι πολλά, αλλά υπάρχουν, οπότε είναι πολύ πιθανό μέσα μου να δημιουργηθούν μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού».

Και το συμπέρασμα του συλλογισμού Θεόδωρου Βασιλακόπουλου είναι: «Άρα δεν είναι ότι δεν είμαι πλήρως προστατευμένος, είναι ότι δεν πρέπει να κολλήσω την ώρα που είμαι μερικώς εμβολιασμένος γιατί υπάρχει πιθανότητα να παράξω μέσα στον οργανισμό μου μεταλλαγμένα στελέχη κι αυτό δεν το θέλουμε».

Στη συνέχεια ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας υπογράμμισε ότι «επειδή την ώρα που πολλαπλασιάζεται ο ιός μέσα στον οργανισμό υπάρχουν αντισώματα, αλλά όχι τόσα ώστε να τον εξουδετερώσουν, οι όποιες τυχαίες αλλαγές που γίνονται στον ιό είναι αυτές που τον κάνουν να ξεφεύγει από τα λίγα αντισώματα».

Για να καταλήξει με την επισήμανση: «Άρα θα είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος το οποίο θα ξεφεύγει από τα αντισώματά μας και θα είναι ανθεκτικό και στα εμβόλια. Αυτός είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός και πρέπει αυτοί που είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση να συνεχίσουν να προσέχουν και για την υγεία τους καθώς δεν είναι 100% προστατευμένοι αλλά και για τον λόγο που σας λέω».

Πέθανε ο Θόδωρος Κατσανέβας γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου και πρώην βουλευτής

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X