Κοινωνία

Κορονοϊός: Πλύσιμο χεριών και… απολύμανση! SOS για άτομα με δερματικές παθήσεις

Κορονοϊός: Πλύσιμο χεριών και… απολύμανση! SOS για άτομα με δερματικές παθήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι ειδικοί το λένε ξεκάθαρα: Η καλύτερη πρόληψη κατά του κορονοϊού είναι η απομόνωση και η τήρηση κανόνων προσωπικής υγιεινής. Για αυτό και λόγω της πανδημίας οι περισσότεροι από εμάς πλένουμε τα χέρια μας ακόμα πιο συχνά και χρησιμοποιούμε απολυμαντικό, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών όμως για όσους πάσχουν από δερματικές παθήσεις όπως η δερματίτιδα και  ψωρίαση μπορεί να γίνει …εφιάλτης. Τι πρέπει να κάνουν και τι προϊόντα πρέπει να προτιμούν;

Κορονοϊός, δερματικές παθήσεις και… απολύμανση

Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η απολύμανση με προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και πληγές στο δέρμα των ανθρώπων που πάσχουν από δερματικές παθήσεις όπως είναι η δερματίτιδα και η ψωρίαση.

Κορονοϊός: Γιατί ο θάνατος του Γερμανού στην Κρήτη δεν μοιάζει με τους υπόλοιπους;

Για να αποφύγουν το δυσάρεστο αυτό αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί μπορούν μετά το πλύσιμο των χεριών να χρησιμοποιούν ενυδατική κρέμα, εξηγεί ο δερματολόγος Zainab Laftah, εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρείας Δερματολογίας στο medicalnewstoday.com. Επίσης, o δερματολόγος συνιστά να χρησιμοποιούν κρεμοσάπουνο, το οποίο περιέχει αντιβακτηριδιακούς παράγοντες όπως για παράδειγμα χλωροεξιδίνη ή χλωριούχο βενζαλκόνιο.

Γιατί ξεραίνονται τα χέρια μας με το πλύσιμο των χεριών;

Το νερό έχει την ιδιότητα να ξηραίνει την επιδερμίδα όταν εξατμίζεται και έτσι τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας μειώνονται. Για αυτό ο ειδικός τόνισε ότι το απολυμαντικό με τζελ μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι και  να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της ξηρότητας και των πληγών.

Κορονοϊός: “Όπλο” το απολυμαντικό τζελ

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη μελέτη που έγινε λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας που επέφερε ο κορονοϊός έδειξε ότι τα απολυμαντικά χειρός που περιέχουν βιοκτόνα συστατικά ήταν λιγότερο αποτελεσματικά από τα τζελ χεριών που έχουν ως βάση το αλκοόλ στην εξάλειψη του κορονοϊού.

Μόλις 46 ετών ο 23ος νεκρός από κορονοϊό στην Ελλάδα!

Το απολυμαντικό με τζελ με αλκοόλ φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό, διότι ο κορονοϊός Covid-19 ανήκει στους ιούς που διαθέτουν έλυτρο. Το έλυτρο είναι μια εξωτερική στοιβάδα από λιπίδια και πρωτεΐνες μέσα στον οποίο βρίσκεται το γενετικό υλικό του ιού με το πρωτεϊνικό περίβλημα που το περιβάλλει. Ωστόσο τα απολυμαντικά αυτά είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι των ιών που δεν διαθέτουν έλυτρο. Σε κάθε περίπτωση για είναι αποτελεσματικά τα απολυμαντικά πρέπει να περιέχουν συγκεντρώσεις αλκοόλ τουλάχιστον 60%, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Το καθαρό οινόπνευμα δεν είναι αποτελεσματικό για να “εξοντωθεί” ο κορονοϊός

Πολλοί άνθρωποι αντι για απολυμαντικό τζελ χρησιμοποιούν οινόπνευμα για την απολύμανση των χεριών τους. Παρόλα αυτά το καθαρό οινόπνευμα δεν είναι αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού. Αυτό συμβαίνει γιατί η αποδιάταξη πρωτεϊνών είναι ταχύτερη όταν αναμιγνύεται με το αλκοόλ μικρή ποσότητα νερού. Επίσης, το καθαρό οινόπνευμα εξατμίζεται πολύ γρήγορα και έτσι δεν προλαβαίνει να σκοτώσει τα βακτήρια και τους ιούς στο δέρμα.

Επίσης, το καθαρό οινόπνευμα ξηραίνει το δέρμα και προκαλεί ερεθισμούς. Σε κάθε περίπτωση το οινόπνευμα δεν ήταν καλό για τους ανθρώπους που έχουν δερματικές παθήσεις και για πρέπει να αποφεύγεται.

Δείτε στο βίντεο πώς να πλένετε σωστά τα χέρια σας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X