PET

Κορονοϊός: Προσβάλλει και τα κατοικίδια

Κορονοϊός: Προσβάλλει και τα κατοικίδια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι αν νοσήσουμε από κορονοϊό, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να νοσήσουν και τα κατοικίδια μας. Ένα ακόμη συν στα επιχειρήματα υπέρ του εμβολιασμού προσθέτει νέα μελέτη, καθώς έρχεται να αποδείξει ότι μέσω του εμβολιασμού προστατεύουμε και τους τετράποδους φίλους που ζουν κοντά μας.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, δύο στις τρεις γάτες και τέσσερις στους δέκα σκύλους που ζούσαν με άτομα που είχαν νοσήσει από κορονοϊό είχαν κολλήσει COVID-19 από τους ιδιοκτήτες τους, καθώς στο αίμα τους βρέθηκαν υψηλά αντισώματα.

Αν κάποιος κολλήσει COVID-19, έχει πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες να μολύνει και το κατοικίδιό του, σημειώνει μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Καθηγήτρια Κτηνιατρικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Guelph του Οντάριο, Dr. Dorothee Bienzle.

Οι συγγραφείς της μελέτης συστήνουν στους ανθρώπους που νοσούν από COVID-19 να τηρούν τις αποστάσεις από τα κατοικίδιά τους και να τα κρατάνε έξω από το υπνοδωμάτιό τους.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 48 γάτες και 54 σκύλους από 77 νοικοκυριά με επιβεβαιωμένο κρούσμα, για αντισώματα κατά του κορονοϊού. Οι δε ιδιοκτήτες απάντησαν ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διάδραση που έχουν με τα κατοικίδιά τους, αν κοιμούνται μαζί τους, αν τα φιλάνε κ.ά.

Το 67% των κατοικίδιων είχαν αντισώματα κατά του COVID-19, κάτι που αποδεικνύει ότι ο ιός μεταδίδεται με μεγαλύτερη συχνότητα από τον άνθρωπο στα ζώα παρά αντίστροφα.

Τα καλά νέα είναι ότι τα ζώα που είχαν θετικό τεστ αντισωμάτων ήταν ασυμπτωματικά ή παρουσίασαν ήπια συμπτώματα. Ένα ποσοστό 20% των σκύλων εμφάνισαν συμπτώματα όπως μειωμένη ενέργεια, απώλεια όρεξης και βήχα, σχεδόν το ίδιο διάστημα που νόσησαν οι ιδιοκτήτες τους, ενώ 27% των γατών του δείγματος είχαν πιο έντονα συμπτώματα, όπως καταρροή και δυσκολία στην αναπνοή. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, τρεις γάτες (ποσοστό 6%) νόσησαν σοβαρά.

Οι γάτες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς

Γενικά, οι γάτες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς το να μολυνθούν από τον ιό σε σχέση με τους σκύλους και αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ιός προσδένεται πιο εύκολα στους υποδοχείς της επιφάνειας των κυττάρων της γάτας σε σχέση με τα κύτταρα των σκύλων, εξηγούν οι ειδικοί. Επίσης, οι γάτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κοιμούνται στο κρεβάτι των αφεντικών τους.

Όπως εξηγεί ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, Ιατρός Παθολόγος – Κλινικός Φαρμακολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, “ο άνθρωπος και τα ζώα φαίνεται να διαθέτουν κοινούς κυτταρικούς υποδοχείς προσκόλλησης του ιού στα κύτταρα των αναπνευστικών οδών που αποτελούν και τις πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό μας.

Τα κατοικίδια ζώα που μολύνονται από κορονοϊό συνήθως δεν νοσούν, δηλαδή δεν εκδηλώνουν συμπτώματα ή και αν εκδηλώσουν αυτά είναι ήπια (όπως διάρροια και έμετοι ή συμπτώματα από το αναπνευστικό) και μικρής διάρκειας.

Η μόλυνση των ζώων αυτών γίνεται από τους ανθρώπους που συζούν με τα ζώα αυτά, ενώ αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό το κατά πόσο τα νοσούντα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο στον άνθρωπο. Από τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται ότι και αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αποκλειστεί γι΄αυτό και το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, το γνωστό CDC, συνιστά τα νοσούντα ζώα να απομονώνονται και από άλλα ζώα αλλά και από τους ανθρώπους”.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μεταδοτικών Νοσημάτων (ECCMID 2021).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X