Κοινωνία

Το παρασκήνιο για την τελετή και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Το παρασκήνιο για την τελετή και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι συζητήσεις και οι βολιδοσκοπήσεις για την τελετή και την τον τόπο ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είχαν ξεκινήσει ανάμεσα στα δύο παιδιά και την κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Πλούσιο το παρασκήνιο και πολύ μεγάλος ο πονοκέφαλος για το Μαξίμου αναφορικά με την τελετή και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ηδη η οικογένεια, όπως προαναφέραμε βολιδοσκόπησε το Μαξίμου για να δει τις προθέσεις του , ενώ είχε απευθυνθεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο για να πάρει νομικές συμβουλές.

Υπενθυμίζεται ότι η υγεία του τέως ήταν πολύ επιβαρυμένη και όλα τα μέλη της οικογένειας είχαν συγκεντρωθεί στην Αθήνα αναμένοντας την κατάληξη της νοσηλείας στο νοσοκομείο “Υγεία”.

Το ζήτημα της τελετής και ταφής του πρώην μονάρχη αποτελεί σημαντικό «αγκάθι» και ήδη η οικογένειά του και συγκεκριμένα οι δύο γιοί του Παύλος και Νικόλας προσπάθησαν να διευθετήσουν μία σειρά από νομικές εκκρεμότητες.

Η οικογένεια του τέως έχει απευθυνθεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο του κέντρου των Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθεί και να αναζητήσει τρόπους υπέρβασης των νομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν την τελετή της κηδείας του άλλοτε μονάρχη.

Τα κρίσιμα ερωτήματα είναι δύο: Τι τελετή θα πραγματοποιηθεί και που θα ταφεί ο Κωνσταντίνος. Ως προς το δεύτερο, η απάντηση θεωρείται σχετικα εύκολη, καθώς και η μητέρα του Φρειδερίκη ετάφη στο Τατόϊ και μάλιστα σε εποχές πολύ πιο φορτισμένες από τη σημερινή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο γιοί του τέως ήρθαν σε μία πρώτη επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης κυρίως σε σχέση με την τελετή. Η οικογένεια του Κωνσταντίνου επιθυμεί η κηδεία να τελεστεί με τιμές αρχηγού κράτους, που σημαίνει να προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα και όλα όσα προβλέπει το συγκεκριμένο τελετουργικό. Επιμένει, μάλιστα, ότι δικαιούνται κηδεία δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους, καθώς υπήρξε αρχηγός του ελληνικού κράτος.

Το Πολίτευμα, ωστόσο, έχει αλλάξει μετά το δημοψήφισμα του 1974, ενώ ο ίδιος ο Κωνσταντίνος δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983.

Αυτά όπως όλα δείχνουν, θα είναι και τα επιχειρήματα που θα επικαλεστεί και το Μέγαρο Μαξίμου για να μην αποδεχτεί το αίτημα της οικογένειας του τέως. Την υπόθεση διαχειρίζεται τόσο ως προς το νομικό όσο και ως προς το πολιτικό της σκέλος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X