Θέμα

Ο σφοδρός χιονιάς της Ισπανίας κινείται προς Ελλάδα – Πότε θα χτυπήσει

Ο σφοδρός χιονιάς της Ισπανίας κινείται προς Ελλάδα – Πότε θα χτυπήσει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρός χιονιάς -Ο γνωστός μετεωρολόγος, εξήγησε πού οφείλονται οι μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία, οι οποίες παρατηρούνται και αλλού στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Ισπανίας, λέγοντας τα εξής:

«Φυσικά και υπάρχει εξήγηση για τις μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες στην Ευρώπη. Όλα οφείλονται σε βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη κεντρική Ευρώπη που, όπως στροβιλίζεται, κατεβάζει ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια στην Ιβηρική Χερσόνησο και προκαλεί έντονες χιονοπτώσεις, ενώ την ίδια ώρα, όπως περιστρέφεται, ανεβάζει θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς την περιοχή μας.

Είχαμε προβλέψει το θερμό Σαββατοκύριακο για την χώρα μας και η Κυριακή (σ.σ.: σήμερα) θα έχει ακόμα πιο υψηλές θερμοκρασίες».

Αλλάζει ο καιρός – «Βουτιά» του υδράργυρου έως και 12 βαθμούς

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που θα ακολουθήσουν. Ο κ. Μαρουσάκης ανέφερε συγκεκριμένα:

«Από τις 5 Ιανουαρίου έχω αναφερθεί σε πρόβλεψη σχετικά με δύο κύματα που θα έχουμε γύρω στις 15 Ιανουαρίου και γύρω στις 20 του μήνα (…). Το σίγουρο είναι πως το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες και ίσως παρουσιαστεί ακόμα πιο ενισχυμένο. Υπολογίζω πως θα μας απασχολήσει από την Πέμπτη, 14 του μήνα».
Αξίζει να αναφερθεί πως σε Δυτική Ευρώπη, αλλά και σε μέρος της Κεντρικής Ευρώπης, εκδηλώνονται σφοδρές χιονοπτώσεις ενώ, την ίδια ώρα, στα ανατολικά – στη νότιο Ιταλία, τα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο – καταγράφονται ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Και ενώ χθες, Σάββατο, ο θερμός καιρός οδήγησε αρκετούς Αθηναίους στην παραλία (!), στη Μαδρίτη το πρωί της ίδιας μέρας το θερμόμετρο έδειχνε -4 βαθμούς Κελσίου.

Ο χιονιάς έχει ήδη κοστίσει τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων

Τα τελευταία 24ωρα, μάλιστα, τα ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο χιονιάς στη χώρα έχει ήδη κοστίσει τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων, ενώ χαρακτηρίζουν τις χιονοπτώσεις ως τις σφοδρότερες των τελευταίων ετών.

Μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να δούμε τα χιόνια να φτάνουν και στην Αττική προς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να ντύνονται στα λευκά περιοχές υψομετρικά μέχρι και τα υπερβόρεια – βόρεια προάστια. Δεν θα αποτελούσε όμως έκπληξη αν βλέπαμε τα χιόνια να φτάνανε μέχρι και το κέντρο της πόλης μιας και τα πρώτα στοιχεία θέλουν την πολική αέρια μάζα να φτάνει με αρκετά μεγάλη δυναμική.

Παρόλα αυτά δεν είμαστε σε θέση να καθορίσουμε από τώρα την ακριβή θέση των βαρομετρικών συστημάτων, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε πως θα διαμορφωθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι και την Κρήτη ενώ και η Θεσσαλονίκη είναι πιθανό θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον “λευκό” επισκέπτη. Όλα θα εξαρτηθούν από τις θέσεις που θα λάβουν τα βαρομετρικά συστήματα και αυτό θα το βλέπουμε μέρα με τη μέρα οπότε και θα πρέπει να παρακολουθείτε τα δελτία καιρού καθημερινά και τα οποία θα εμπλουτίζονται με συνεχώς πιο “φρέσκα” δεδομένα.

Ισπανία: Τρεις οι νεκροί από τη χιονοθύελλα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X