Κοινωνία

Πανελλήνιες 2022: Χειρότερες από πέρυσι οι επιδόσεις

Πανελλήνιες 2022: Χειρότερες από πέρυσι οι επιδόσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πανελλήνιες 2022: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψήφιων φοιτητών, που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2022

Παρατείνεται, όπως όλα δείχνουν μέχρι αύριο -Τρίτη 28 Ιουνίου-, η αγωνία των υποψηφίων που έλαβαν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, αναμένοντας να πετύχουν μια θέση στην Σχολή που επιθυμούν.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προς τα βαθμολογικά κέντρα, το οριστικό κλείδωμα της τελικής καταχώρισης των βαθμολογιών έγινε το Σάββατο 25 Ιουνίου για όλα τα μαθήματα, ενώ το τελικό πακετάρισμα των αποκομμάτων μαζί με τις «τελικές εκτυπώσεις για ανάρτηση στα σχολεία» αναμενόταν να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής (σ.σ. χθες) ώστε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 27 Ιουνίου (σ.σ. σήμερα) να ξεκινήσει η διακίνηση από τα ΕΛΤΑ.

Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, ανακοινώνονται οι βαθμολογίες για τις Πανελλήνιες 2022 για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Οι εκτιμήσεις

Εν αναμονή των βαθμολογιών οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των επιδόσεων δείχνουν ότι οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από το 2021 στα περισσότερα μαθήματα. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι προβλέψεις για την κίνηση των βάσεων θα μπορούν να γίνουν ευκολότερα όταν ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, το μάθημα των Μαθηματικών, δυσκόλεψε αρκετά τους υποψηφίους των πολυτεχνικών σχολών, της Οικονομίας και της Πληροφορικής, και, παρά τις περσινές χαμηλές «πτήσεις» στις επιδόσεις ενός μεγάλου αριθμού υποψηφίων, οι εκτιμήσεις λένε ότι οι επιδόσεις θα είναι λίγο χαμηλότερες από πέρσι, συμπαρασύροντας τις βάσεις εισαγωγής, ιδίως στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο.

Η Έκθεση

Το μάθημα-κλειδί για όλες τις παραπάνω προβλέψεις αποτελεί η Έκθεση, ένα μάθημα στο οποίο δύσκολα ξεχωρίζουν ακόμα και οι αριστούχοι, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για λίγα παιδιά που θα ξεπεράσουν το 15, καθώς τα θέματα αν και βατά ήταν απαιτητικά.

Η ΕΒΕ πέφτει, οι υποψήφιοι που αποκλείονται όμως δεν μειώνονται.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Οτι θα εισαχθούν περισσότεροι υποψήφιοι απ’ ό,τι πέρσι;

Η απάντηση είναι όχι.

Δηλαδή, μπορεί φέτος να εισαχθούν υποψήφιοι με 7,5 για παράδειγμα, ενώ πέρσι το όριο ήταν 8,2, όμως αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι υποψήφιοι φέτος έχουν γράψει χαμηλότερα από 7,5 σε σχέση με πέρσι.

Χαρακτηριστικά, πέρσι ο αριθμός των εισακτέων ήταν σχεδόν 78.000, αλλά μόλις 60.000 υποψήφιοι πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με περίπου 30 τμήματα να έχουν λιγότερους από 30 εισακτέους, ενώ κάποια να παραμένουν χωρίς κανέναν υποψήφιο.

Αναλυτικά

Για την ώρα για το 1ο επιστημονικό πεδίο και τους υποψηφίους, που διεκδικούν Νομικές, Ψυχολογία, Φιλολογικά, δεν υπάρχει ικανοποιητική «εικόνα» τόσο για τα αρχαία όσο και για τη Νεοελληνική Γλώσσα και οι βαθμολογητές βλέποντας τα γραπτά μιλούν για πτωτική πορεία των μορίων κρίνοντας κυρίως από τα Αρχαία αλλά και από τα Λατινικά.

Για το 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας) δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στις βάσεις συγκριτικά με πέρυσι. Γενικά τα θέματα ήταν περίπου ισοδύναμα με τα περσινά εκτός ίσως από τη Βιολογία.

2ο και 4ο Πεδίο

Οι μαθηματικοί εκτιμούν ότι στο μάθημα τους οι επιδόσεις μάλλον είναι χειρότερες από αυτές της περσινής χρονιάς προκαλώντας πτώση των βάσεων κυρίως σε 2ο και 4ο Πεδίο. Μάλιστα εκτιμούν ότι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό υποψηφίων του 4ου Πεδίου που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ξεπερνάει και το 70%, θα πάρουν βαθμούς κάτω της βάσης κάτι όμως, που δεν θα ισχύσει για τους υποψήφιους του 2ου Πεδίου, οι οποίοι γενικά έχουν καλύτερες επιδόσεις.

 

Προσοχή στη συμπλήρωσή του μηχανογραφικού

Ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης, μίλησε σε εκπομπή της ΕΡΤ για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αποτυχία πουλάει».

Κάλεσε, μάλιστα, τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της καταστροφολογίας και αντίθετα να εστιάσουν την προσοχή τους στο πώς θα συμπληρώσουν σωστά το μηχανογραφικό δελτίο τους και να διαλέξουν σχολές που τους αρέσουν.

«Λένε για μεγάλη αποτυχία στα μαθηματικά. Να θυμίσω ότι κάθε χρόνο η αποτυχία στα μαθηματικά των οικονομικών (σχολών) είναι 75 – 85%, με βαθμούς κάτω από τη βάση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης τονίζοντας ότι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα πρέπει να ψάξουν ποιες σπουδές τους αρέσουν περισσότερο και με αυτό το κριτήριο να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό.

«Τα παιδιά να μην πανικοβάλλονται με τους βαθμούς τους. Να ασχοληθούν με το μηχανογραφικό τους πριν από την ανακοίνωση των βαθμολογιών», συμβούλευσε ο ειδικός.

Και όπως είπε, «η μεγάλη αγωνία όλων είναι τι θα γίνει με την ελάχιστη βάση εισαγωγής» καθώς «υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση αποτυχίας».

Ο κ. Στρατηγάκης, ετοίμασε για την εκπομπή της ΕΡΤ συγκεντρωτικές κάρτες με τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής, κατά προσέγγιση, ανά πεδίο την τελευταία πενταετία.

Στο 1o επιστημονικό πεδίο το 2021 φαίνεται ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν το 8,94.
Στο 2o επιστημονικό πεδίο, οι βάσεις την πενταετία 2017 – 2021 κυμάνθηκαν από 9,12 έως 9,94. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί καθώς τότε δεν ίσχυε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η χαμηλότερη βάση εισαγωγής εντοπίζεται το 2020 με μέσο όρο βαθμολογίας 9,3 και η υψηλότερη το 2017 με 10,63.
Στο 4o επιστημονικό πεδίο οι χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής σημειώθηκαν το 2018 και 2020, με μ.ο. βαθμολογίας το 7,87, χρονιές που οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν σε δύσκολα θέματα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X