Θέμα

Πολυτεχνείο: Επίθεση των ΜΑΤ με ξύλο, χημικά και αύρες σε όλη την Ελλάδα (pics&vids)

Πολυτεχνείο: Επίθεση των ΜΑΤ με ξύλο, χημικά και αύρες σε όλη την Ελλάδα (pics&vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία μεγάλη ημέρα για την Δημοκρατία επέλεξε η ΕΛΑΣ για να προβεί σε ένα ακόμη όργιο βίας και καταστολής σε βάρος διαδηλωτών, οι οποίοι επέδειξαν υπευθυνότητα και τίμησαν την μνήμη του Πολυτεχνείου, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Χωρίς την συνηθισμένη πορεία, χωρίς τα χιλιάδες λουλούδια του κόσμου στο μνημείο και με τις πόρτες του ιστορικού ιδρύματος ερμητικά κλειστές, η φετινή επέτειος δεν θυμίζει καμία άλλη.

Πρωτοφανής και η κινητοποίηση της αστυνομίας μετά την απαγόρευση συναθροίσεων, δημιουργώντας κλίμα αστυνομοκρατίας σε όλο το κέντρο της πρωτεύουσας.

Ωστόσο, όπως είχε προαναγγείλει, το ΚΚΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την αμερικανική πρεσβεία ενώ νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι στο πρώην κολαστήριο του ΕΑΤ- ΕΣΑ.

Στη συγκέντρωση τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, με αποστάσεις και χρήση μάσκας από όλους.

Τα ίδια μέτρα τηρήθηκαν και στην κατάθεση στεφάνου του Αλέξη Τσίπρα και 50μελούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Πρώτη που κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια στο ιστορικό ίδρυμα μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επίσης κατέθεσε στεφάνι.

Στον ίδιο χώρο μετέβη για κατάθεση στεφάνου και αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ αλλά και αντιπροσωπεία της Βουλής, με επικεφαλής τον Κώστα Τασούλα.

Συγκέντρωση έξω από το Πολυτεχνείο, απ’ όπου ξεκίνησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία πραγματοποίησε και ολιγομελής αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ 25.

Ωστόσο, η αστυνομία σταμάτησε την αντιπροσωπεία λίγα μέτρα από την πρεσβεία, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία.

Τα μέτρα γύρω από το Μετσόβιο ήταν κάτι παραπάνω από δρακόντεια με την αστυνομία να μην αφήνει κανέναν να πλησιάσει, εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε μια γυναίκα που πήγε να αφήσει ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο. Η γυναίκα έφυγε από το γραφείο της που βρίσκεται 100 μέτρα από το Ίδρυμα, έστειλε τον κωδικό 6 στο 13033 αλλά οι αστυνομικοί της είπαν πως δεν δικαιολογείται η μετακίνηση και της βεβαίωσαν πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Γύρω στη μία το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έφτασε στο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι αλλά οι αστυνομικοί επέτρεψαν σε μόνο δύο άτομα να πλησιάσουν.

Αναίτια επίθεση σε διαδηλωτές

Λίγο αργότερα, μέλη του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν στην Πανεπιστημίου, προκειμένου να διαδηλώσουν και πάλι με τήρηση όλων των αποστάσεων με την αστυνομία να επιχειρεί να τους παρεμποδίσει προβαίνοντας σε βιαιότητες σε βάρος ακόμη και βουλευτών, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, ενώ προχώρησαν και σε πέντε προσαγωγές.

Στο σημείο βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος καταγγέλλει μάλιστα επίθεση σε βάρος του.

Και ενώ ο Δ. Κουτσούμπας ζητούσε την απελευθέρωση των προσαχθέντων, προκειμένου να αποχωρήσουν από το σημείο οι διαδηλωτές και όπως, κατά τα λεγόμενά του, τον διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ο υφυπουργός Προ.Πο., η αστυνομία προχώρησε στην βίαιη διάλυση της συγκέντρωσης.

Κάνοντας χρήση χημικών, κρότου-λάμψης και των υδροφόρων της αστυνομίας, η ΕΛΑΣ, προχώρησε για άλλη μία φορά τις τελευταίες ημέρες σε ένα όργιο καταστολής, χωρίς προφανή λόγο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι συνολικές προσαγωγές ξεπερνούν τις 100, μεταξύ αυτών και ενός δημοσιογράφου που κάλυπτε τα γεγονότα.

Ελεύθεροι έχουν αφεθεί 7 προσαχθέντες μέλη του ΚΚΕ από την Πανεπιστημίου.

Ομάδα περίπου 100 αντιεξουσιαστών που πραγματοποιούσε πορεία στους δρόμους του Βύρωνα και της Καισαριανής, κατέληξαν στο Άλσος του Σκοπευτηρίου όπου σημειώθηκε ένταση με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο. Από την Καισαριανή έχουν επίσης γίνει προσαγωγές χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί ο αριθμός από την ΓΑΔΑ.

Στην συνέχεια, νέα ένταση προκλήθηκε στα Σεπόλια έξω από τον Σταθμό ΜΕΤΡΟ όπου είχε συγκεντρωθεί μία ομάδα περίπου 100 αριστεριστών και αντιεξουσιαστών.

Ένα άτομο προσήχθη στο ΑΤ Κολωνού, όπου μετέβη και ομάδα 40 περίπου ατόμων, και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία ως αλληλέγγυοι για τον προσαχθέντα με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση με αυτούς και άντρες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κλήθηκαν και έφτασαν στο σημείο ως ενισχύσεις.

Η κυκλοφορία στις οδούς Πατησίων, Πανεπιστημίου, Σταδίου και Λ. Βασιλίσσης Σοφίας έχει αποκατασταθεί.

Προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν και στην Θεσσαλονίκη, όπου επίσης υπάρχουν καταγγελία για βιαιοπραγίες αστυνομικών.

Ένταση και προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Σε τουλάχιστον 20 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία σε μία προσπάθεια να διαλύσει τη συγκέντρωση μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητών και Σωματείων στη Θεσσαλονίκη.

Τα περίπου 200 άτομα συνάντησαν τον αστυνομικό κλοιό την ώρα που είχαν κατεύθυνση προς το αμερικανικό προξενείο.

Επιβλήθηκαν και πρόστιμα για τη μη τήρηση των μέτρων, όπως αναφέρει το thessnews.gr.

Περικυκλωμένοι στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Ομάδα ατόμων έκανε πορεία στην Καισαριανή. Τους περικύκλωσε η Αστυνομία και μπήκαν στο Σκοπευτήριο. Αυτή την ώρα η Αστυνομία έχει περικυκλώσει το σκοπευτήριο και εκείνοι δεν βγαίνουν προς το παρόν

Ένταση νωρίτερα στο Σταθμό Λαρίσης

Περίπου 100 άτομα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΠΕΝΕΝ που βρίσκονταν στο σταθμό Λαρίσης επιχείρησαν να κινηθούν προς το Μεταξουργείο. Τα ΜΑΤ τους απώθησαν με τη χρήση αύρας και χημικών και τους επέστρεψαν στο Σταθμό Λαρίσης όπου και παραμένουν.

Ξύλο και στα Σεπόλια – Προσήγαγαν αδέλφια, στο νοσοκομείο με έμφραγμα ο πατέρας

Νέο κύκλο βίας άνοιξε το απόγευμα η αστυνομία στα Σεπόλια, όταν διαδηλωτές που νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στον σταθμό Λαρίσης με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, φεύγοντας συντεταγμένα, και μη έχοντας άλλο τρόπο -καθώς ήταν κλειστός ο σταθμός- πραγματοποίησαν συμβολική ειρηνική πορεία στα Σεπόλια.

Άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ της αστυνομίας επιτέθηκαν στην πορεία με γκλοπ και προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές.

Μάλιστα, προσήχθησαν δυο φοιτητές οι οποίοι είναι αδέρφια από την πιλοτή πολυκατοικίας όπου διέμεναν. Ο πατέρας τους δέχθηκε χτυπήματα από την αστυνομία με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου φρουρείται.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν ακόμα να συλλάβουν τον πρόεδρο του σωματείου του ΑΤΤΙΚΟΝ, γιατρό Μιχάλη Ρίζο.

Μολότοφ σε αστυνομικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός σήμανε πριν από λίγο στην Αστυνομία, όταν άγνωστοι προχώρησαν σε ρίψη μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Συκεών, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα ομάδα 10 ατόμων, κινήθηκε πεζή προς το Αστυνομικό Τμήμα και αφού πέταξε μολότοφ προς το ΑΤ, εξαφανίστηκε στους γύρω δρόμους.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να σβήσουν με πυροσβεστήρες την φωτιά που προκλήθηκε σε σταθμευμένα ΙΧ.

Ένταση στα Πετράλωνα – Οργή των κατοίκων για την παρουσία των ΜΑΤ

Μετά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας η ένταση μεταφέρθηκε στα Πετράλωνα, όπου οι αστυνομικοί διέλυσαν συγκέντρωση. Έπειτα από κάλεσμα κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μερκούρη. Γύρω στις 6 το απόγευμα, δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΔΕΛΤΑ έφτασαν στην πλατεία και άρχισαν να διαλύουν τον κόσμο.

Σύμφωνα με καταγγελίες στο διαδίκτυο, προσήχθησαν 4 άτομα στην οδό Ανταίου, κοντά στην πλατεία Μερκούρη. Όταν βγήκαν κάτοικοι στα μπαλκόνια και άρχισαν να φωνάζουν και να τραβάνε βίντεο, δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν από τα μπαλκόνια, ενώ κάποιοι κάτοικοι, όπως φαίνεται στα αποκλειστικά πλάνα του ethnos.gr φωνάζουν στους αστυνομικούς ότι είναι ανεπιθύμητοι και τους ζητούν να φύγουν από τη γειτονιά τους.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί επέβαλαν πρόστιμα για μη αποστολή του SMS και για μη τήρηση των μέτρων του lockdown ακόμα και σε απλό κόσμο που έτυχε να βρίσκεται στο κεντρικό αυτό σημείο των Πετραλώνων.

Ένταση και προσαγωγές στην Πάτρα

Σε περισσότερες από 10 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία στην Πάτρα, όταν ομάδα νεαρών επιχείρησε να στήσει οδοφράγματα στην οδό Κορίνθου, στο ύψος της πλατείας Κωνσταντίνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι νεαροί τοποθέτησαν κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα της οδού Κορίνθου και στην συνέχεια έβαλαν φωτιά. Αμέσως μετά στο σημείο βρέθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ενώ η ομάδα των νεαρών κατευθύνθηκε προς την οδό Αγίας Σοφίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθησαν τους νεαρούς και στην συνέχεια προχώρησαν σε προσαγωγές.

Στο μεταξύ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούμενες από διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας και συγκεκριμένα κοντά στο κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστήμιου Πατρών, στην οδό Κορίνθου.

Έξω από το κτίριο βρίσκονται συγκεντρωμένοι, οι οποίοι είχαν προαναγγείλει πορεία για την σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Διμοιρία αστυνομικών από το Πολυτεχνείο επέστρεψε στη Λαμία λόγω κορονοϊού

Στη Λαμία επέστρεψε εσπευσμένα η διμοιρία αστυνομικών που είχε μεταβεί στην Αθήνα για την ενίσχυση των μέτρων για το Πολυτεχνείο, καθώς υπήρξε αναστάτωση μετά την πληροφορία ότι αστυνομικός που μετέβαινε σε αυτή αποτελούσε στενή επαφή του επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού στο ΑΤ Δομοκού.

Σύμφωνα με το Tvstar.gr, ο συγκεκριμένος αστυνομικός επέστρεψε στη Λαμία με διαφορετικό όχημα και υποβλήθηκε σε τεστ κορονοϊού όπου βρέθηκε αρνητικός.

Ένας ακόμα αστυνομικός του ΑΤ Δομοκού επέβαινε στην ίδια διμοιρία και για προληπτικούς λόγους υποβλήθηκε επίσης σε τεστ και βρέθηκε θετικός. Σημειώνεται ότι ο δεύτερος αστυνομικός δεν είχε έρθει σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα του ΑΤ Δομοκού.

Η εξέλιξη προκάλεσε νέα αναστάτωση στου αστυνομικούς της διμοιρίας και έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Υπουργείο Προ.Πο.: Η αστυνομία εξάντλησε τα όρια ανοχής

«Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι», τονίζει μεταξύ άλλων σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα σημερινά γεγονότα, λέγοντας πως η αστυνομία εξάντλησε κάθε όριο ανοχής, ζητώντας από τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X