Κοινωνία

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε ανακοινώσεις για τα πρωτόκολλα κατά του κορονοϊού που θα ισχύσουν στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή με 2 αρνητικά self test την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,

οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορoνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός νοσήσει με κορονοϊό, τότε θα απομακρύνεται από το σχολείο για τουλάχιστον 10 μέρες.

Η επιστροφή θα γίνεται μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, μόνο αν έχουν περάσει τρεις μέρες που δεν έχει πυρετό και έχουν παρουσιάσει βελτίωση και τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Για τις στενές επαφές του κρούσματος προβλέπονται αυξημένα τεστ για μια εβδομάδα. Oι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν ένα rapid test την πρώτη μέρα, θα ακολουθήσουν δύο self tests την τρίτη και την πέμπτη μέρα και την έβδομη ημέρα άλλο ένα rapid test. Συγκεκριμένα:

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και εκπαιδευτικοί του τμήματος θα κάνουν 2 επιπλέον rapid test πέρα των προβλεπομένων

Επιπλέον, θα εφαρμόζεται σύστημα «σταυρός» για τους ανεμβολίαστους μαθητές που κάθονται δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα. Τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 rapid test, αυτοί θα υποβάλλονται σε self test.

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: 2 self test ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Μάλιστα, σε περίπτωση που προκύψει κρούσμα, όλα τα παραπάνω τεστ θα γίνονται δωρεάν από τον ΕΟΔΥ.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X