Κοινωνία

Πρόγραμμα Συν-Εργασία: Κίνδυνος για 30.000 απολύσεις

Πρόγραμμα Συν-Εργασία: Κίνδυνος για 30.000 απολύσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σοκ για 30.000 εργαζόμενους. Κινδυνεύουν με απόλυση από την εργασία τους. Αιτία ο οριστικός τερματισμός του προγράμματος Συν-Εργασία, καθώς η κυβέρνηση δεν άναψε “πράσινο φως” για νέα παράταση.

Τυπικά ο τερματισμός του εν λόγω προγράμματος που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια σημαίνει πως οι περίπου 30 με 32 χιλιάδες εργαζόμενοι που είχαν ενταθεί στον μηχανισμό, επιστρέφουν από την 1η Ιουνίου στο καθεστώς εργασίας της σύμβασής τους, λαμβάνοντας κανονικά και το επίδομα αδείας. Ουσιαστικά, όμως, ο τερματισμός του μηχανισμού ανοίγει την πόρτα για μαζικές απολύσεις των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Αυτό συμβαίνει διότι οι επιχειρήσεις χάνουν την επιδότηση που αποτέλεσε ισχυρή στήριξη γι’ αυτές εδώ και δύο χρόνια, τη στιγμή μάλιστα που το λειτουργικό τους κόστος έχει εκτοξευθεί στα ύψη, λόγο της τεράστιας ανόδου του ενεργειακού κόστους και άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Εδώ και μήνες άλλωστε, εκπρόσωποι εργοδοτικών και εργατικών φορέων έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας πως η διακοπή του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία θα αποτελέσει το εφαλτήριο για σωρεία απολύσεων, που θα εκτοξεύσει και πάλι την ανεργία. Αλλά η κυβέρνηση δεν τους έλαβε υπόψη γιατί ήθελε να διοχετεύσει τα χρήματα σε άλλες παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ακόμη και αν προκύψει «ρεύμα» απολύσεων, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης απορρόφησης σημαντικού αριθμού νέο-ανέργων, μιας και βρισκόμαστε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για την αισιόδοξη εκτίμηση, για το ευνοϊκό σενάριο που «πηγάζει» από το Μαξίμου και χρησιμοποιείται για να κατευνάσει τυχόν αντιδράσεις και να μετριάσει την ανησυχία όσων είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Να θυμίσουμε ότι στον μηχανισμό Συν-Εργασία είχαν ενταχθεί:

  • επιχειρήσεις και εργοδότες που λόγω πανδημίας έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους τουλάχιστον 20%
  • εργαζόμενοι που έχουν υποστεί μείωση των αποδοχών τους έως 50%, μετά από αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας τους.

Το κράτος επιδότησε το 60% της μείωσης των καθαρών αποδοχών τους. Επιπλέον κάλυψε το κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) που αντιστοιχεί στη μείωση των αποδοχών τους

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X