Κοινωνία

Ρέντη- Δολοφονία Λυγγερίδη: Με ποινικό παρελθόν οι κατηγορούμενοι

Ρέντη- Δολοφονία Λυγγερίδη: Με ποινικό παρελθόν οι κατηγορούμενοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ρέντη- Δολοφονία Λυγγερίδη: Παλιοί γνώριμοι των αρχών, είναι αρκετοί εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση των επεισοδίων στο Ρέντη τον περασμένο Δεκέμβριο και την δολοφονική επίθεση στον αστυνομικό Γιώργο Λυγγερίδη.

Από τα ηγετικά στελέχη -τους «Μεγάλους» όπως τους αποκαλούσαν- μέχρι και τους πιο «μικρούς» τα ονόματά τους, φιγούραραν σε δικογραφίες όχι μόνο για επεισόδια αλλά και για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου όπως ληστείες και ναρκωτικά.

To Newpost παρουσιάζει το ποινικό παρελθόν, των ηγετικών στελεχών, όπως καταγράφεται από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Κατηγορούμενος Α.Ι

Είναι ο άνθρωπος που θεωρείται ο «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Πρώτη φορά σχηματίζεται δικογραφία εναντίον του το 2011, για ληστεία από κοινού και επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού σε επίθεση μαζί με άλλους δράστες σε τέσσερα άτομα έξω από γνωστό κέντρο διασκέδασης στον Άλιμο. Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε ακόμα και μαχαίρι.

Η δεύτερη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος του αφορά και πάλι σε επικίνδυνη σωματική βλάβη αλλά και για παράβαση του νόμου περί όπλων, αυτή τη φορά στη Λέσβο το 2016. Τον μήνυσε άντρας για επίθεση εναντίον του με σουγιά τεσσάρων εκατοστών.

Κατηγορούμενος Χ.Μ

Ένα από βασικά ηγετικά στελέχη, είχε και αυτός παρελθόν με συλλήψεις και δικαστήρια. Η πρώτη κατηγορία που θα αντιμετωπίσει είναι το Νοέμβριο του 2011 για σωματική βλάβη. Σύμφωνα με τις αρχές, προσέγγισε αλλοδαπό και χωρίς λόγο και αιτία του επιτέθηκε με γροθιές στο κεφάλι και στη συνέχεια προσπάθησε να τον τραυματίσει με μαχαίρι.

Η δεύτερη δικογραφία σε βάρος του σχηματίζεται το 2014 στο Ίλιον για ληστεία. Μαζί με άλλα τέσσερα άτομα πλησίασαν οπαδούς της ΑΕΚ, χτύπησαν τον έναν με γροθιές στο κεφάλι, φωνάζοντας να τους παραδώσει το πανό της ομάδας της Α.Ε.Κ. που έφερε σε σακίδιο πλάτης, απειλώντας τον ότι θα τον σκοτώσουν ενώ του αφαίρεσαν και το πορτοφόλι.

Ένα χρόνο αργότερα, στην Κόρινθο, αυτή τη φορά θα κατηγορηθεί για επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράβαση του νόμου περί όπλων, φωτοβολίδων και βεγγαλικών. Επιπλέον μαζί με άλλα άτομα έριξαν κροτίδα σε καφετέρια με κόσμο στο Βραχάτι χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός.

Το 2019 οι αστυνομικοί θα τον εντοπίσουν στο Ίλιον με σιδερογροθιά ενώ την ίδια χρονιά, τον συλλαμβάνουν για Αντίσταση και παράβαση του νόμου περί όπλων. Τον εντόπισαν να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς με το αυτοκίνητο και να παραβιάζει τα κόκκινα φανάρια. Στα σήματα των αστυνομικών όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά ανέπτυξε μεγαλύτερη ταχύτητα. Εναντίον του θα σχηματιστούν για άλλες υποθέσεις άλλες τρεις δικογραφίες. Η τελευταία, ήταν το 2022 για παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών. Συνολικά μέχρι και τη σύλληψή του για την υπόθεση στο Ρέντη βρέθηκε κατηγορούμενος σε 9 υποθέσεις.

Κατηγορούμενος Κ.Π

Ένα ακόμη ηγετικό στέλεχος έχει πλούσιο ποινικό παρελθόν. Η πρώτη δικογραφία σχηματίζεται σε βάρος του το 2011 για Αντίσταση και Κακόβουλη βλασφημία γιατί διαπληκτίστηκε μαζί με άλλα άτομα, με 150 μετανάστες. Λίγους μήνες αργότερα θα κατηγορηθεί για παράβαση του νόμου περί όπλων φωτοβολίδων και βεγγαλικών. Το όνομά του θα εμφανιστεί συνολικά με την ιδιότητα του κατηγορούμενου σε συνολικά δέκα υποθέσεις.

Άλλα 40 τουλάχιστον άτομα έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι ακόμη και για ναρκωτικά σε δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η «Δυτική Αλητεία»

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι 60 περίπου οπαδοί στο γήπεδο του Ρέντη ανήκουν στον σύνδεσμο «Δυτική Αλητεία». Σύμφωνα με τις αρχές αποτελεί την σκληρότερη ομάδα οπαδών, μέλη της οποίας οργανώνουν και εκτελούν επιθέσεις σε βάρος αντίπαλων οπαδών ή αστυνομικών. Κυρίαρχος ρόλος σε αυτό το σύνδεσμο αποδίδεται στον κατηγορούμενο με τα αρχικά Χ.Μ. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «προβαίνει σε “χαρακτηριστικά” μαχαιρώματα σε αντίπαλους οπαδούς, τα οποία στην γλώσσα των οπαδών λέγονται “τσιμπιές” και αποτελούν την “υπογραφή” του».

Εκμεταλλευόμενος την δύναμη που αποκτά από τον χειρισμό των λοιπών μελών της εγκληματικής οργάνωσης, αποκομίζει χρηματικά οφέλη, από την πώληση εισιτηρίων σε αγώνες και το τελευταίο ενάμιση έτος από τις καντίνες που λειτουργούν εξωτερικά του γηπέδου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ και Σ.Ε.Φ., υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες να καταβάλουν το ποσό των είκοσι (20) ή των πενήντα (50) ευρώ. «Οι κατηγορούμενοι ετοιμάζουν ήδη τις απολογίες τους που θα ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X