Κοινωνία

Σεισμός στην Ελασσόνα: Νύχτα αγωνίας – Σε σκηνές θα κοιμηθούν εκατοντάδες κάτοικοι

Σεισμός στην Ελασσόνα: Νύχτα αγωνίας – Σε σκηνές θα κοιμηθούν εκατοντάδες κάτοικοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τις 80 έφτασαν οι κλήσεις που δέχτηκε συνολικά η Πυροσβεστική μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – Ζημιές έχουν προκληθεί στα χωριά της Ελασσόνας.

Μετά την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε σήμερα στις 12:16 το μεσημέρι, στην περιοχή της Ελασσόνας Θεσσαλίας, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, δέχτηκε συνολικά 80 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:

Μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας.

Πρόκειται για τον ηλικιωμένο με τα κινητικά προβλήματα του οποίου το σπίτι κατέρρευσε μερικώς, ευτυχώς στην αντίθετη πλευρά από εκείνη που την στιγμή του σεισμού βρισκόταν. Απομακρύνθηκε από τους πυροσβέστες σώος και χωρίς τραυματισμούς.

Δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους, στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που εγκλωβίστηκε στο σπίτι του επειδή σφήνωσε η πόρτα από τον σεισμό.

50 παροχές βοηθείας που αφορούν μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών από διαμερίσματα σε υπαίθριο χώρο, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, στον αστικό ιστό της πόλης της Λάρισας.

Υπενθυμίζεται ότι στο Μεσοχώρι Ελασσόνας κατέρρευσε επίσης μερικώς μία εκκλησία στην οποία δεν βρισκόταν κόσμος εντός αυτής, στο Δαμάσι Ελασσόνας κατέρρευσε μία μεσοτοιχία σχολείου αφού όμως πρώτα είχαν προλάβει εγκαίρως να εκκενώσουν το σχολείο οι μαθητές και έχουν καταρρεύσει δύο γέφυρες στα χωριά Δαμάσι και Βλαχογιάννι.

Lockdown: Σε ποιες περιοχές κλείνουν τα σχολεία, «λουκέτο» σε όλα τα λύκεια

Ζημιές έχουν προκληθεί πολλές και σοβαρές στα χωριά της Ελασσόνας, στους τοίχους πολλών σπιτιών, ειδικά παλιών, όπως και στο Ζάρκο Τρικάλων, ωστόσο θα ακολουθήσει αναλυτική καταγραφή από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας από μηχανικούς που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο το απόγευμα.

Καθώς οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι είναι πολλοί και εξίσου μεγάλος είναι ο όγκος των σπιτιών που ενδέχεται να κριθούν ακατάλληλα στην περιοχή, έχει ενεργοποιηθεί ο Στρατός, εφαρμόζοντας το σχέδιο «Δευκαλίων» και δυνάμεις του οργανώνουν καταυλισμούς με σκηνές και παροχή φαγητού και Πρώτων Βοηθειών.

Συνεχίζονται οι περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ελικόπτερο του Π.Σ. πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση και έλεγχο.

Με εντολή Αρχηγού Π.Σ. Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, παραμένουν σε επιφυλακή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ, ενώ ο Υπαρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος συντονίζει τις ενέργειες των Πυροσβεστικών Δυνάμεων.

Από την Πυροσβεστική παρακαλούνται οι πολίτες, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου και σημειώθηκε η σεισμική δόνηση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών.

 Δεν θα κοιμηθούν στα σπίτια τους οι κάτοικοι στο Δαμάσι

Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και άλλα κτήρια στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι, μετά τον τον σεισμό των 6 Ρίχτερ. Μάλιστα, από το Μεσοχώρι απεγκλωβίστηκαν από τα χαλάσματα έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας άνδρας με αναπηρία.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έστειλε πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτίρια όσο και σε οδούς και γέφυρες.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται προς διάθεση και τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σήμερα εφημερεύει, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη.

Σεισμός Ελασσόνα: Νέος ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε την περιοχή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X