Κοινωνία

Συναγερμός για έκρηξη κρουσμάτων με το άνοιγμα σχολείων: “Ίσως δούμε 4.000 ανήλικους σε νοσοκομεία”

Συναγερμός για έκρηξη κρουσμάτων με το άνοιγμα σχολείων: “Ίσως δούμε 4.000 ανήλικους σε νοσοκομεία”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε θρίλερ για γονείς και ειδικούς εξελίσσεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία την προσεχή Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, καθώς εκφράζονται φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων στα παιδιά, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα αποδεικνύεται εξίσου μεταδοτική και στις μικρές ηλικίες.

Μπορεί η κυβέρνηση να έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των 12 και άνω από τους παιδιάτρους, ωστόσο – όπως αποκάλυψε και η ίδια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως – οι περισσότεροι ανήλικοι παραμένουν ανεμβολίαστοι, με τα ποσοστά εμβολιασμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλά στις νεαρές ηλικίες: 28% στην ηλικιακή κατηγορία 15-18 ετών και 14% στους έφηβους 12-15 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου τόνισε πως έχει καθυστερήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, σημειώνοντας πως το άνοιγμα των σχολείων είναι το μεγάλο στοίχημα του τέταρτου κύματος, καθώς αναμένεται πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων.

«Έχοντας γνώση από τη γρίπη, πιστεύω ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δ του ιού θα μολυνθεί», εκτίμησε ο κ. Ανδρέου.

Οι προβλέψεις του παιδιάτρου είναι αρκετά δυσοίωνες: όπως επισημαίνει, αν νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία το 2% από τα 600.000 παιδιά που πάνε Γυμνάσιο και Λύκειο, τότε θα έχουμε 4.000 ανήλικους στα νοσοκομεία.

Η Μαρία Θεοδωρίδου είχε αναφέρει προηγουμένως ότι 1 στα 4 κρούσματα είναι παιδί, αλλά με το άνοιγμα των σχολείων η αναλογία αυτή μπορεί να εκτιναχθεί στο 3 στα 4.

Τέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ανδρέου υποστήριξε ότι στατιστικά θα έχουμε και σοβαρές νοσήσεις και θανάτους παιδιών.

Αντίστοιχα και ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θ. Ζαούτης, επισήμανε στον ΑΝΤ1 ότι στις ΗΠΑ παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες και στα κρούσματα στα παιδιά, ενώ παρόμοια τάση υπάρχει και στην Ελλάδα από τον Ιούνιο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Μάλιστα, στην Αμερική το 1/3 των νοσηλευόμενων εφήβων είναι στην εντατική.

«Εμβολιάστε τα παιδιά σας», το μήνυμα των ειδικών

Με τους παιδίατρους να μπαίνουν στη μάχη για τους εμβολιασμούς, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι τα παιδιά θα εμβολιάζονται με το σκεύασμα της Pfizer, «ένα εμβόλιο που είναι ασφαλές για αυτές τις ηλικίες».

Όπως τόνισε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, αναφερόμενος και σε ενδεχόμενες μακροχρόνιες παρενέργειες: «Δεν πρόκειται να παρουσιάσει τίποτα το παιδί, γιατί το εμβόλιο αυτό με την συγκεκριμένη τεχνολογία είναι το καλύτερο που έχει φτιαχτεί μέχρι τώρα».

«Είναι σημαντικό να γυρίσουν τα εμβόλια του κορονοϊού στο φυσικό χώρο των παιδιών, που είναι ο παιδίατρός τους. Είναι μία στρατηγική απόφαση ώστε να μπορέσουν οι παιδίατροι να ενημερώσουν τις οικογένειες και να πείσουν να γίνει ο εμβολιασμός των παιδιών που είναι τόσο απαραίτητος», ανέφερε ο κ. Μαζάνης στο MEGA.

Αντίστοιχα, και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Ιωάννα Παυλοπούλου, υπογράμμισε ότι αν τα εμβόλια δεν ήταν ασφαλή για παιδιά και εφήβους, δεν θα είχαν εγκριθεί από διεθνείς οργανισμούς.

Μιλώντας στο OPEN, η κ. Παυλοπούλου ανέφερε πως «μόνο στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί πάνω από 10 εκατ. έφηβοι, στον Καναδά έχει εμβολιαστεί το 70% των εφήβων, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντάξει τον εμβολιασμό των εφήβων καθολικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εντάξει τον καθολικό εμβολιασμό στους 16-17 και 12-15, προς το παρόν μόνο στα παιδιά αυξημένου κινδύνου».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X