Κοινωνία

Τέμπη – Σύμβαση «717»: Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου υπαλλήλου ΕΡΓΟΣΕ που αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μαμούθ 600.000 ευρώ

Τέμπη – Σύμβαση «717»: Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου υπαλλήλου ΕΡΓΟΣΕ που αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μαμούθ 600.000 ευρώ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΓΟΣΕ: Ο ένας, μετά τον άλλο, απολογούνται στη Δικαιοσύνη οι 23 κατηγορούμενοι υπάλληλοι της για την «αμαρτωλή» σύμβαση «717», σε μία διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου. Οι δύο πρώτοι υπάλληλοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγυήσεις μαμούθ, που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι βαριές και είναι σε βαθμό κακουργήματος, με τους ίδιους να αρνούνται κάθε κατηγορία.

Οι  πρώτοι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου που απολογήθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 600.000 ευρώ.

Είναι ο υπάλληλος με τα αρχικά Α.Α που ήταν στην ΕΡΓΟΣΕ από το 2009 ως το 2020. Αρχικά τοποθετήθηκε το 2014 ως βοηθός επιβλέποντα στα έργα για τα σιδηροδρομικά συστήματα. Το 2017 τοποθετείται Επιβλέπων κυρίως στο Τμήμα Πλατύ-Προμαχώνας. Μένει ως επιβλέπων 10 μήνες και μετά παραιτείται.

Ήδη η Σύμβαση 717 μετρά εκείνη την εποχή ένα χρόνο καθυστέρησης, καθώς δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί για να παραδοθεί το ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο μέχρι και τον Προμαχώνα.

Στις εξηγήσεις του αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι από τις 31.10.2014 μέχρι και 23.03.2017 (που αλλάζει το Οργανόγραμμα της Επίβλεψης) υπήρχε μόνο ένας επιβλέπων και δεν ήταν εκείνος.

«Όταν ορίστηκα Επιβλέπων στο Τμήμα Επίβλεψης Σ.Σ. Λάρισας (μη συμπεριλαμβανομένου) – Σ.Σ. Προμαχώνα (14.02.2017) και άλλαξε το Οργανόγραμμα της Επίβλεψης (στις 23.03.2017), βρέθηκα ενώπιον μίας τετελεσμένης και δομημένης κατάστασης επίβλεψης (σχέδιο εισήγησης με αιτιολόγηση, ήδη διαμορφωμένες νέες τιμές και έγγραφα τεκμηρίωσης για τον 1ο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών – 1 Συμπληρωματική Σύμβαση Εργασιών), την οποία λόγω υπηρεσιακού καθήκοντος δεν είχα τη δυνατότητα να ανατρέψω εξ υπαρχής. Μάλιστα, μόλις έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως επιβλέποντος, το ανασυνταχθέν σχέδιο εισήγησης υποβλήθηκε εκ νέου στη Δ.Α. για προέγκριση και έγινε καταρχήν αποδεκτό από την Διαχειριστική Αρχή. Αυτονόητως, σε αυτό το χρονικό διάστημα του ενός μηνός δεν είχα (τη δυνατότητα να έχω) καμία ουσιαστική συνδρομή στη διαμόρφωση της Εισήγησής ή στα έγγραφα τεκμηρίωσης αυτής, τα οποία είχαν δημιουργηθεί αρκετούς μήνες πριν τον ορισμό μου ως Επιβλέποντος.»

Τον Μάρτιο του 2017, η Διευθύνουσα Υπηρεσία – όπως αναφέρει ο κατηγορούμενος – χωρίζει το έργο «Σιδηροδρομικά Συστήματα -Η/Μ» σε έξι τμήματα ορίζοντας για κάθε τμήμα επίβλεψης διαφορετικό Επιβλέποντα και βοηθούς τους. Ο κάθε Επιβλέπων είχε την ευθύνη για το δικό του τμήμα. Υποστηρίζει όμως ότι επειδή η Σύμβαση ήταν ενιαία για όλα τα τμήματα, όλα τα έγγραφα της επίβλεψης συντάσσονταν σε κοινό έγγραφο που έφερε τις υπογραφές και των έξι.

«Από συναδελφική αβρότητα»

O κατηγορούμενος υπάλληλος της ΕΡΓΟΣΕ απάντησε στις πρώτες του εξηγήσεις στην Ευρωπαία Εισαγγελέα για τις κατηγορίες που του αποδίδονται, μεταξύ άλλων για παράσταση ψευδών ή παραποιημένων γεγονότων που περιλαμβάνονται στην εισήγηση για Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών και Συμπληρωματική Σύμβαση Εργασιών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν έπρεπε να υπογραφούν καθώς είχαν προβλεφθεί ήδη στη Σύμβαση 717. Η απάντησή του ήταν:

«Αβασίμως αποδίδονται (και) σε εμένα οι προαναφερόμενες πράξεις:

Πρώτον διότι κατά το χρόνο εκείνο είχα πάψει να έχω την ιδιότητα του επιβλέποντος, καθώς είχα υποβάλει την παραίτησή μου (20.10.2017) και είχα αντικατασταθεί (24.10.2017) με απόφαση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Μου ζητήθηκε να το υπογράψω και για λόγους συναδελφικής αβρότητας δεν αρνήθηκα, καθώς επρόκειτο για εισήγηση στη διαμόρφωση της οποίας δεν είχα καμία ουσιαστική συνδρομή.

Δεύτερον, όπως προαναφέρθηκε, η εισήγηση/αιτιολόγηση για τον 1ο ΑΠΕ και την 1η ΣΣΕ, είχε παραχθεί ως σχέδιο και «τεκμηριωθεί» ήδη από τον Οκτώβριο του 2016 από τον τότε (μοναδικό) επιβλέποντα του Έργου.

Με λίγα λόγια, ο κατηγορούμενος επιμένει ότι όλες οι ενέργειες έγιναν βάση αυτών που είχαν αποφασιστεί τον Οκτώβριο του 2016.

Η απάντηση για τις παρατάσεις.
Απάντηση δίνει όμως και για τις παρατάσεις που δίνονταν και συγκεκριμένα για την Εισήγηση στις 23.05.2017, την οποία συνυπογράφει για την έγκριση παράτασης στην προθεσμία υλοποίησης του έργου με αναθεώρηση τιμών. Η Ευρωπαία Εισαγγελέας αναφέρει ότι οι υπογράφοντες την εισήγηση γνώριζαν ότι δεν συνέτρεχαν οι κατά το νόμο προϋποθέσεις για την έγκριση παράτασης και συναφώς την πληρωμή δαπάνης αναθεώρησης.

«Ως βοηθός επιβλέπων είτε ως επιβλέπων δεν αξιολόγησα, δεν συνέταξα την εισήγηση και δεν εισέφερα κανένα ουσιαστικό γεγονός αναφορικά με την αναγκαιότητα σύνταξης ΑΠΕ και σύναψης της 1ης ΣΣΕ και συναφώς αναφορικά με την ανάγκη παράτασης των προθεσμιών, καθώς όλα αυτά, όταν ορίστηκα επιβλέπων στο Τμήμα Σ.Σ. Λάρισας (μη συμπεριλαμβανομένου) – Σ.Σ. Προμαχώνα (Φεβρουάριος/Μάρτιος 2017), ήταν ήδη συντελεσμένα από άλλον επιβλέποντα και τη Δ.Υ., και συγκεκριμένα ήταν συντελεσμένα από τον Οκτώβριο του 2016 και δεν μου δόθηκε καμία εντολή ούτε είχα υπηρεσιακό καθήκον να ερευνήσω εξ υπαρχής τη βασιμότητα των γεγονότων και της αιτιολόγησης των νέων εργασιών σε σχέση με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση.»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X