Θέμα

Θεσσαλία: Πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι άστεγοι πλημμυροπαθείς στο Κουτσόχερο

Θεσσαλία: Πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι άστεγοι πλημμυροπαθείς στο Κουτσόχερο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πολίτες δεύτερης κατηγορίας: «Φυλακισμένοι» οι άστεγοι πλημμυροπαθείς στο Κουτσόχερο. Οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, μια ακόμα ευάλωτη ομάδα, στεγάζονται σε ακατάλληλες συνθήκες στην προσφυγική δομή στο Κουτσόχερο.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, οι πλημμυροπαθείς δίνουν τα στοιχεία τους στους φύλακες στην πύλη κατά την είσοδο και έξοδό τους από τη δομή, ενώ απαγορεύεται η είσοδος σε οικεία τους πρόσωπα, φίλους/ες και συγγενείς, αλλά και στα ΜΜΕ, εκτός αν έχουν άδεια από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (!) – κάτι που εάν ευσταθεί, γεννά εύλογα ερωτήματα για τη νομιμότητα της εύρυθμης λειτουργίας της δομής φιλοξενίας.

Διεκδικούμε αξιοπρεπή, κατάλληλη και ασφαλή στέγαση για όλους και όλες. Καμιά ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ομάδα δεύτερης κατηγορίας!

Η παροχή κατάλληλων συνθηκών υποδοχής και φιλοξενίας όλων των ευάλωτων ομάδων είναι ευθύνη της πολιτείας και πρέπει να διασφαλίζεται για όλους και όλες.

Tην ώρα που οι κάτοικοι της Θεσσαλίας φοβούνται για τις συνέπειες των νέων βροχοπτώσεων, χιλιάδες πλημμυροπαθείς από το φονικό πέρασμα του «Ντάνιελ» εξακολουθούν να βρίσκονται σε απελπισία αντιμετωπίζοντας μύρια προβλήματα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφερθεί μέρος όσων έμειναν άστεγοι στο προσφυγικό καμπ του Κουτσόχερου, από όπου εκατοντάδες μετανάστες απομακρύνθηκαν, σε δομές του Βόλου και των Θερμοπυλών, οι οποίες ήταν κλειστές.

Ανάμεσα στους άστεγους, που μένουν στις δομές, είναι εκατοντάδες πλημμυροπαθείς του νομού Τρικάλων, που παρά τις αντιδράσεις τους μένουν στην κλειστή δομή του Κουτσόχερου και βρίσκονται αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες.

Σύμφωνα με τη Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων, οι «φιλοξενούμενοι» για να βγουν ή να μπουν πρέπει να δίνουν τα στοιχεία τους στους φύλακες στην πύλη, ενώ απαγορεύεται η είσοδος σε φίλους, συγγενείς, αλληλέγγυους και ΜΜΕ, παρά μόνο αν έχουν άδεια από το … Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η μετεγκατάστασή των πλημμυροπαθών έγινε εκβιαστικά: ή μένετε στις σκηνές στο Γριζάνο ή πάτε σε κοντέινερ στο Κουτσόχερο. Ούτε λόγος οι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα να έχουν έναν αξιοπρεπή τόπο διαμονής! Έτσι δρομολογείται η γενικότερη επιδίωξη των Δήμων “μας”, που είναι η εκκένωση των ξενοδοχείων του νομού, στα οποία διαμένουν πλημμυροπαθείς από χωριά του νομού, και η μετεγκατάστασή τους συνολικά στο Κουτσόχερο.

Υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαμονή των πληγέντων σε ξενοδοχεία της πόλης και η πλήρης και άμεση αποζημίωσή τους για όσα έχασαν.

Εύκολα γίνεσαι τελικά ξεριζωμένος και πρόσφυγας στον τόπο σου από τη μία μέρα στην άλλη, όταν υπάρχει ανίκανο επιτελικό κράτος όπως της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με την παρουσία του μόνο προεκλογικά, με την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα επικοινωνιακά σόου με κάμερες τάζοντας τα πάντα που οι αφελείς τον πιστεύουν. Κάθε φορά οι άνθρωποι με ξεγελούν…

Ζούμε στην εποχή του φόβου τελικά. Η σιωπή, εκκωφαντική τα τελευταία χρόνια. Τα «θύματα» αισθάνονται ανίσχυρα ή άχρηστα, χάνουν το κουράγιο τους και δεν αποπειρώνται καν να αντιδράσουν. Επαναλαμβάνοντας διαρκώς τα ίδια λάθη και κουβαλώντας αντιλήψεις τόσο παλιές.

Μόνο με αλληλεγγύη, συλλογική δράση και απορρίπτοντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό είναι δυνατή η διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής. Γιατί κανένας δε θα σωθεί μόνος του. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι πυρκαγιές στον Έβρο, το έγκλημα στα Τέμπη, καταδεικνύουν ότι θύματα είναι πάντα οι αδύναμοι: Παιδιά, φτωχοί αγρότες και εργάτες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X