Κοινωνία

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας στα κόμματα;

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας στα κόμματα;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για αργή και αρκετά εύθραυστη αποκλιμάκωση της πανδημίας μίλησε αναλυτικά χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, παρουσία του υπουργού Υγείας και της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι περισσότεροι δείκτες της πανδημίας είναι σε πτωτική πορεία: οι εισαγωγές ασθενών με Covid στα νοσοκομεία υπολογίζονται σε 251 ημερησίως κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ η κάλυψη των ΜΕΘ Covid δεν ξεπερνάει σήμερα το 67% στην επικράτεια. Το μήνυμα Τσιόδρα, ωστόσο, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου (17.5), είναι ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν επιτρέπεται σε κανέναν η καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού. Αυτή η «γραμμή», την οποία υιοθετεί και ο Β. Κικίλιας, διαφέρει αισθητά από το ύφος και τη ρητορική κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών ( Ά. Σκέρτσος, Άδ. Γεωργιάδης), που αφήνουν να εννοηθεί ότι ξεμπερδέψαμε με την Covid-19 και αγνοούν τις προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων.

Ξανθός: Επισφαλές το άνοιγμα με βασικό εργαλείο τα self tests

Η κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή ενημέρωση, επιμένει να θεωρεί βασικό «εργαλείο» επιδημιολογικής επιτήρησης τα self tests, αν και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης δεν παρουσίασε δεδομένα από τη χρήση τους στη Βουλή (24.5), επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει γίνει η παραμικρή αξιολόγηση της συνεισφοράς τους. Είναι ενδεικτικό ότι στις ημερήσιες αναφορές της χώρας μας στο ECDC δεν συμπεριλαμβάνονται αυτά τα τεστ.

Συναγερμός με το εμβόλιο της Astrazeneca! Η Παγώνη «δικαιώνει» τις φωνές της Λινού (video)

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τόσο στη Βουλή (ο ίδιος είχε καταθέσει τη σχετική ερώτηση) όσο και στη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, υπογράμμισε ότι τα self tests ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για να «χρυσώσει το χάπι» του ριψοκίνδυνου ανοίγματος όλων των κρίσιμων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ανέφερε ότι ο συνολικός δείκτης θετικότητας τους είναι 0,2% – 0,3%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τα rapid tests είναι πάνω από 3% – 4%, ενώ από τα επιβεβαιωτικά τεστ που διενεργούνται μόνο το 10% αποδεικνύεται πραγματικά θετικό.

Πρόκειται δηλαδή για μια αναξιόπιστη μέθοδο, που δεν συμβάλλει στην καλή επιδημιολογική επιτήρηση. Η λύση που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι η διενέργεια εκτεταμένων διαγνωστικών ελέγχων με μοριακά και rapid tests, τα οποία θα συνταγογραφούνται, θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και θα διενεργούνται από επαγγελματίες Υγείας.

Κορονοϊός, Τσιόδρας, σχολεία

Ανησυχία για το ποσοστό εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων

Ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την κυβέρνηση για τις μεγαλοστομίες σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών μολονότι τα ποιοτικά στοιχεία, όπως το ποσοστό κάλυψης των ηλικιωμένων, των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών, είναι προβληματικά.

Μιθριδάτης «πετσοκόβει» την κυβέρνηση σε 12 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα (video)

Η Μ. Θεοδωρίδου δεν είχε να παρουσιάσει αναλυτικά δεδομένα για τις ευπαθείς ομάδες. Ως προς τις ευάλωτες στον κορωνοϊό ηλικίες ξέρουμε ότι 1 στους 3 παραμένει ανεμβολίαστος (ΑΥΓΗ, 23.5). Ο Α. Ξανθός ζήτησε στοχευμένη στρατηγική ώστε να επαναπροσεγγιστούν αυτοί οι πληθυσμοί και να αρθεί η όποια δυσπιστία, δεδομένου ότι, λόγω των μεταλλάξεων, θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων για να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών αναγνώρισε ότι πρέπει άμεσα να διευκολυνθούν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί όσων έχουν δυσκολία μετακίνησης, κάτι που έθεσε επιτακτικά η αντιπολίτευση.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ΚΙΝ.ΑΛΛ.) τόνισαν την ανάγκη για την άμεση επάνοδο των νοσοκομείων στην προ Covid λειτουργία τους, ώστε να επανέλθουν τα τακτικά ιατρεία και τα χειρουργεία σε μια «κανονικότητα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X