Κοινωνία

Τι λένε Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Ευθύμης Λέκκας και Κώστας Παπαζάχος για το σεισμό στην Εύβοια

Τι λένε Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Ευθύμης Λέκκας και Κώστας Παπαζάχος για το σεισμό στην Εύβοια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αισθητός στην Αττική, τη Βοιωτία, τη Κορινθία και την Αργολίδα, έγινε ο σεισμός μεγέθους 5,1 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί με επίκεντρο 6 χλμ ανατολικά του Προκοπίου της Εύβοιας και 85χλμ της Αθήνας.

Να αποφεύγονται τα παλιά σπίτια και να δίνεται από τους κατοίκους ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους του Μαντουδίου στην Εύβοια καθώς στην περιοχή όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 5,2 Ρίχτερ παρατηρούνται κατολισθήσεις, συνιστούν οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι «είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το σεισμικό ιστορικό της περιοχής δείχνει, πάντως,  ότι δεν έχουμε μεγάλους σεισμούς στην περιοχή».

Το Μαντούδι χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα αλλά σε χαμηλά επίπεδα, επεσήμανε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εκτίμησε ότι τα 5,2 Ρίχτερ είναι η «οροφή» της σεισμικής δραστηριότητας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται πολύ καλή παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου.

Στη συνέχεια ο σειμολόγος αναφέρθηκε στους μετασεισμούς που σημειώθηκαν λέγοντας πως «έχουν ακολουθήσει και 3 μετασεισμοί (3,7,2,6 και ένας ακόμα μικρότερος κάτι που όπως είπε το οποίο είναι καλό σημάδι, να υπάρχουν οι μετασεισμοί για να κάνουμε τις αξιολογήσεις μας». «Το 5,2 με 5,3 είναι το ανώτατο όριο που δίνει η περιοχή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία έκπληξη»

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων από τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι «δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα με αυτό το μέγεθος του σεισμού».

Τέλος, σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος εξήγησε ότι ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία για δύο λόγους: γιατί το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη και διότι η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή.

Ακόμη, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ ανέφερε – μεταξύ άλλων – ότι ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και έγινε αισθητός από την κεντρική Θεσσαλία μέχρι και την Αθήνα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X