Κοινωνία

“Τοξοβόλος”: Νέα στοιχεία! Ετοίμαζε νέα τρομοκρατική οργάνωση

“Τοξοβόλος”: Νέα στοιχεία! Ετοίμαζε νέα τρομοκρατική οργάνωση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τοξοβόλος: Μία διαδικασία δημιουργίας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης, με ένοπλες ληστείες σε τράπεζες της επαρχίας για την ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου», βλέπει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πίσω από τη σύλληψη του

Συνελήφθησαν χθες ο 32χρονος Γιάννης Μιχαηλίδης και δύο γυναίκες που βρίσκονταν μαζί του, της 28χρονης Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου, συνεργού της Πόλας Ρούπα και της 26χρονης φίλης του.

Η ληστεία στην Ερυμάνθεια Αχαΐας (ντυμένος …παπάς) με λεία 150.000 ευρώ και η απόπειρα ληστείας στην Αρναία Χαλκιδικής με ακινητοποίηση αστυνομικού και «φυλάκιση» στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, στις οποίες βρέθηκε DNA του «τοξοβόλου», ανέδειξαν την προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης και τουλάχιστον δύο ακόμη ασύλληπτους συνεργούς.

Ο «τοξοβόλος» και οι δύο γυναίκες φορούσαν χειρουργικά γάντια, είχαν ασύρματο πομποδέκτη συντονισμένο στις συχνότητες της Αστυνομίας, αλλά κυρίως ένα πολεμικό καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο Σκόρπιον και δύο πιστόλια με σφαίρες στη θαλάμη, ενδείξεις τρομοκρατικής εξέλιξης για αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής.

Ο «τοξοβόλος» απέδρασε στις 6 Ιουνίου 2019 από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, ενώ ήταν ο υπεύθυνος …βοσκός για τη φύλαξη των προβάτων της φυλακής σε περιφραγμένο χώρο εξωτερικά του σωφρονιστικού καταστήματος.

Τον Φεβρουάριο του 2013 συνελήφθη για διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και αθωώθηκε από τη κατηγορία συμμετοχής στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Εξέτιε ποινή 13 ετών για την ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη τον Μάιο του 2011.

Στις 20 Ιουνίου 2019, ένα 24ωρο πριν από την τελευταία μέρα της δίκης της, η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου δεν έδωσε το παρών στο Α.Τ. Αγίου Δημητρίου όπως ήταν υποχρεωμένη, με τον πατέρα της να δηλώνει την εξαφάνισή της. Η 28χρονη καταδικάστηκε ερήμην σε 34 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση για συμμετοχή στο σχέδιο απελευθέρωσης του Νίκου Μαζιώτη και μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, καθώς και σε δύο ένοπλες ληστείες.

Η «επαφή» της Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου και του Γιάννη Μιχαηλίδη, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, φαίνεται να προέκυψε μέσα από τη φυλακή μέσω μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», όταν η 28χρονη, που δήλωνε μέλος της 3ης γενιάς του «Επαναστατικού Αγώνα», φαίνεται να ήρθε σε σύγκρουση με την Πόλα Ρούπα.

Πώς η ΕΛΑΣ οδηγήθηκε στη σύλληψη

Η λεπτομέρεια που οδήγησε στον εντοπισμό και τη σύλληψη του «τοξοβόλου» και των δύο γυναικών φαίνεται να ήταν η κλοπή του τζιπ στις 26 προς 27 Ιανουαρίου 2020 από την περιοχή του Χολαργού.

Τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής ερευνούσαν τις περιπτώσεις κλεμμένων οχημάτων τέτοιου τύπου, καθώς ένα τέτοιο είχαν χρησιμοποιήσει οι τρεις δράστες της ένοπλης ληστείας στην Ερυμάνθεια Αχαΐας.

Φαίνεται πως το εντόπισαν στην περιοχή του Βύρωνα και στη συνέχεια έφθασαν στα ίχνη της 26χρονης φίλης του «τοξοβόλου».

Το πρωί της Τετάρτης, δύο γυναίκες και ένας άνδρας επιβιβάζονται στο συγκεκριμένο όχημα που ακόμη «φορούσε» τις ίδιες πινακίδες κυκλοφορίας.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής τους ακολουθούν διακριτικά, με φυσική και ηλεκτρονική παρακολούθηση, από Βύρωνα, συνεχίζουν προς Καισαριανή, φθάνουν στον Υμηττό όπου κάνουν μία στάση μισής ώρας και αλλάζουν πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε ίδιου τύπου και χρώματος.

Η παρακολούθηση από την Αντιτρομοκρατική συνεχίστηκε έως τη συμβολή των οδών Γραβιάς και Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, όπου οι επικεφαλής αξιωματικοί θεώρησαν ιδανικότερες τις συνθήκες εκδήλωσης της επιχείρησης σύλληψης.

Ενα συμβατικό-«ταξί» έκλεισε από μπροστά το τζιπ των υπόπτων, ένα δεύτερο όχημα από πίσω, ένα κλειστό φορτηγάκι και μοτοσικλετιστές έφθασε δίπλα.

Οι αστυνομικοί βγήκαν με τα όπλα στα χέρια, έσπασαν το πίσω τζάμι του οχήματος, ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τους επιβάτες χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν.

Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι οι συλληφθέντες θα κινούνταν μέσω παράδρομων για να αποφύγουν τις κάμερες προς κάποια επαρχιακή πόλη της Πελοποννήσου ή της Κεντρικής Ελλάδας για τη διάπραξη ένοπλης ληστείας.

Πού ψάχνει γιάφκες η Αστυνομία

Οι δύο γυναίκες και ο «τοξοβόλος» είχαν στην κατοχή τους τρεις ταυτότητες, στις οποίες είχαν κολλήσει τις φωτογραφίες τους, ενώ τα στοιχεία ήταν ανύπαρκτων προσώπων.

Φωτογραφίες των συλληφθέντων αλλά και των ταυτοτήτων θα δοθούν στη δημοσιότητα αναζητώντας πληροφορίες προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά κρησφύγετα και γιάφκες οπλισμού, κυρίως στις περιοχές Βύρωνα, Καισαριανή, Υμηττό, Ζωγράφου.

Η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου είχε στην κατοχή της 5 κλειδιά οικιών.

Έχουν γίνει μέχρι τώρα τέσσερις κατ’ οίκων έρευνες σε συγγενικά σπίτια των συλληφθέντων, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη.

Ανάμεσα στα ευρήματα υπήρχαν ρούχα ανδρών που τα νούμερά τους δεν ταιριάζουν στον σωματότυπο του «τοξοβόλου», στοιχεία τα οποία σε συνδυασμό με τη συμμετοχή δύο ακόμη ανδρών στη ληστεία της Ερυμάνθειας Αχαΐας στις 29 Αυγούστου 2019 κάνει τους αρμόδιους αστυνομικούς να αναζητούν τουλάχιστον δύο ασύλληπτους συνεργούς.

Η περίπτωση της απόδρασης του «τοξοβόλου» είχε κάνει εντύπωση στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, διότι ο Μιχαηλίδης, τον επόμενο χρόνο, με τις συγχωνεύσεις των ποινών, θα αποφυλακιζόταν.

Κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας από την Εισαγγελία που αφορά τη διαμαρτυρία στις φυλακές Κορυδαλλού στις 24 Φεβρουαρίου 2018, κλήθηκε σε απολογία κατηγορούμενος για συμμετοχή σε στάση στις φυλακές.

Είναι πιθανό, ο «φόβος» πιθανής επιμήκυνσης της χρονικής άδειας εγκλεισμού και οι αρνήσεις αδειών αποτέλεσαν αφορμή για τον «τοξοβόλο» προκειμένου να αποδράσει.

Τα ευρήματα στο τζιπ

Στο τζιπ όπου επέβαιναν οι συλληφθέντες, βρέθηκαν μεταξύ άλλων:

ένα καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο Σκόρπιον, δύο πιστόλια, όλα με σφαίρα στη θαλάμη, πλήθος φυσιγγίων, τρεις πλαστές ταυτότητες, πέντε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, ασύρματος πομποδέκτης, συντονισμένος σε κανάλι της ΕΛ.ΑΣ., 3.300 ευρώ και ρούχα.

Σε σωματική έρευνα στην 28χρονη συλληφθείσα, βρέθηκαν ένα απενεργοποιημένο κινητό και πέντε κλειδιά οικιών.

Με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X