Θέμα

Κορονοϊός: «Φάτσα» με 3.000 νέα κρούσματα σήμερα και τρόμος για… σκηνές Μπέργκαμο στην Αττική

Κορονοϊός: «Φάτσα» με 3.000 νέα κρούσματα σήμερα και τρόμος για… σκηνές Μπέργκαμο στην Αττική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση με την πληρότητα στις ΜΕΘ, καθώς και για τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Κι όλα αυτά την ώρα που η κατάσταση με την πανδημία είναι οριακή, αν όχι σε χειρότερο επίπεδο. Ενδεικτικό είναι πως μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, 17.03.2021, τα νέα κρούσματα ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ήδη περισσότερα από 2.000 (!), κάτι που σημαίνει πως το ενδεχόμενο συνολικού αριθμού που θα ξεπερνά τις 3.000 να είναι κάτι παραπάνω από ορατό.

Λύματα: 1000% πάνω στα Χανιά το ιικό φορτίο! Σοκαριστικά αποτελέσματα

Και δεν είναι τα νέα κρούσματα ο πιο καθοριστικός παράγοντας, αλλά ο αριθμός των νοσηλευομένων στις εντατικές. Εκεί όπου χθες είχαμε 605 συμπολίτες μας, την στιγμή που στην κορύφωση του β’ κύματος στις 3 Δεκεμβρίου το ρεκόρ είχε φτάσει στον αριθμό 622 ασθενών στις εντατικές των νοσοκομείων αναφοράς.

Χαρακτηριστικό της οριακής κατάστασης στο ΕΣΥ, είναι το γεγονός πως δόθηκε από το υπουργείο Υγείας εντολή για την μετατροπή του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού και την εκκένωσή του από άλλους ασθενείς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Παναγιώτη Γιαννάκο.

Ήδη σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ έχει αρχίσει η μεταφορά ασθενών που είναι non covid σε άλλα νοσοκομεία…

Σοκαριστική δήλωση γιατρού από το Λαϊκό: Οδεύουμε μαθηματικά να γίνουμε Μπέργκαμο

Εν τω μεταξύ, σε μία σοκαριστική περιγραφή προχώρησε νωρίτερα ο Αιμίλιος Κακλαμάνης ειδικευόμενος παθολόγος στο Λαϊκό νοσοκομείο, περιγράφοντας πως η κλίνη ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι σχεδόν γεμάτη, με 80 κρεβάτια καλυμμένα και 5-6 κενά, ενώ μία χειρουργική κλινική έκλεισε και μετατράπηκε σε κλινική ΜΕΘ.

4 ασθενείς με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ

Όπως είπε, «τέσσερις ασθενείς με κορονοϊό είναι εκτός ΜΕΘ» και εξήγησε πως η απόφαση για το ποιος θα πάει σε κλίνη, όταν αδειάσει, λαμβάνεται μέσω ΚΕΠΥ. «Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο, αλλά προς τα εκεί οδεύουμε», εκτίμησε σχετικά με την κατάσταση στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι είναι «μαθηματικά που δεν βγαίνουν».

«Δεν ξέρω πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν για να γίνουν προσλήψεις», σημείωσε μιλώντας στον ANT1 και εκφράζοντας το αίτημα των υγειονομικών.

Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ

Η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται καθώς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι εισαγωγές με ασθενείς που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε χθες τους 600 φτάνοντας τους 605, με την πίεση στις ΜΕΘ να είναι έντονη, στα επίπεδα του τελευταίου διμήνου του 2020. Είναι η πρώτη φορά μάλιστα για το 2021 που ο αριθμός διασωληνωμένων ξεπερνά το φράγμα αυτό, ενώ το αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας ήταν 622 πέρυσι τον Δεκέμβριο.

15χρονη: Το σύνδρομο που χτυπάει τα παιδιά στην καρδιά μέχρι και 2 μήνες μετά τον κορονοϊό

Οι ειδικοί περιμένουν την κορύφωση της πανδημίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, να έχει τονίσει πως από το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να φαίνεται μία σταδιακή μείωση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία.

Τζανάκης: Δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα ημερησίως

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων τόνισε μιλώντας στο Mega «δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στους 1.000 διασωληνωμένους, αλλά θα τερματίσουμε κάπου πολύ χαμηλότερα στους 700 με 750. Το πικ των ΜΕΘ το παρακολουθούμε δυο τρεις εβδομάδες μετά το πικ των κρουσμάτων», δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 3000.

«Πιθανότητα βρισκόμαστε στην κορύφωση και ελπίζουμε πως θα αρχίσει η αποκλιμάκωση» τόνισε ο ίδιος ενώ συνεχίζοντας δήλωσε πως «θα πρέπει ο καθένας να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας, να εμβολιαζόμαστε και ενδεχομένως η επιτροπή να πρέπει να μας προτείνει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων που θα αποκλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση».

Δείτε όσα είπε

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X