Ελλάδα

Κορονοϊός – Η μάχη για την υγεία: Γολγοθάς για ιατρούς και εργαζόμενους στα νοσοκομεία

Κορονοϊός – Η μάχη για την υγεία: Γολγοθάς για ιατρούς και εργαζόμενους στα νοσοκομεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τον πραγματικό Γολγοθά όμως ανεβαίνουν οι ιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που δίνουν ηρωική μάχη παρά τις γνωστές και διαχρονικές ελλείψεις του ΕΣΥ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι θετικοί στον κορονοϊό υγειονομικοί έχουν φτάσει τους 98, εκ των οποίων οι 14 βρίσκονται στην Καστοριά, ενώ 400 ακόμα έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Κορoνoϊός -Κρεμαστινός: Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού»

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση άφησε ανοιχτό σε επόμενη φάση εξέλιξης της νόσου να προχωρήσει η επίταξη και ιδιωτικών μονάδων υγείας, όπως προβλέπεται άλλωστε στη σχετική ΠΝΠ, ενώ υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 3.100 κλίνες για τη νοσηλεία ήπιων και μετρίων περιστατικών με κορονοϊό και είναι διαθέσιμες 215 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σημείωσε επίσης, ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα άνοιξαν 75 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας. Και εκτίμησε επομένως ότι σε αυτή τη φάση το σύστημα έχει επάρκεια κλινών, τόσο απλών κλινών όσο και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Το ερώτημα που απασχολεί όλους βεβαίως είναι τι θα συμβεί εάν τα κρούσματα και τα κρίσιμα περιστατικά αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο, δοκιμάζοντας τις αντοχές του ΕΣΥ και του ιατρικού προσωπικού.

Σημειωτέον ότι με βάση τον πληθυσμό της χώρας μας απαιτούνται συνολικά 3.500 κλίνες (2.000 ΜΕΘ και 1.500 ΜΑΦ). Ενώ αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα διαθέτει μόλις έξι κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους και είναι τρίτη από το τέλος μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά στην αναλογία αριθμου κλινών ΜΕΘ σε σχέση με τον πληθυσμό της (600). Και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει τονίσει πως πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν 2.000 ΜΕΘ.

Δείτε ακόμη:

Κορονοϊός: Σφοδρό κατηγορώ από την αδελφή της 41χρονης που πέθανε στην Καστοριά

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X