Κοινωνία

Κορονοϊός: Ο χάρτης διασποράς της βρετανικής μετάλλαξης

Κορονοϊός: Ο χάρτης διασποράς της βρετανικής μετάλλαξης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στα 4.365 ανέρχονται τα κρούσματα μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί, μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, ενώ το τελευταίο διάστημα, απομονώθηκαν 788 νέα περιστατικά μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών, εντοπίστηκαν 788 μεταλλαγμένα στελέχη στη χώρα, εκ των οποίων η πλειοψηφία αφορά στη βρετανική μετάλλαξη.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ανάμεσα σε 897 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 4 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2021, βρέθηκαν 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος, 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση και ένα δείγμα θετικό για Variant with deletion in S Gene.

Όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα του ΕΟΔΥ, τα 711 δείγματα αφορούσαν τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) ή αλλιώς βρετανική μετάλλαξη.

Από τα 76 δείγματα, τα 75 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ).

Συνολικά, στη χώρα από ένα σύνολο 4.365 κρουσμάτων με μεταλλάξεις, έχουν ταυτοποιηθεί 4.084 θετικά για την παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης και 59 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) ή αλλιώς νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Τα περισσότερα κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τα περισσότερα κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, από τα 59 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, τα 57 είναι εγχώρια, εκ των οποίων 47 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Σε ό,τι αφορά τη βρετανική μετάλλαξη, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κεντρικού τομέα Αθηνών, όπου συνολικά έχουν εντοπιστεί 1.005 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, ενώ ο αριθμός των νεοαπομονωθέντων στελεχών ανήλθε σε 193.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X