Auto - Moto

Lamborghini Huracán Evo: Δοκιμάζουμε το… supercar – θεριό! video

Lamborghini Huracán Evo: Δοκιμάζουμε το… supercar – θεριό! video
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εάν έχεις οδηγήσει την Huracan Performante, θα θυμάσαι για πάντα τον ήχο από τον V10 και τις εξατμίσεις του. Αποκλείεται να τον μπερδέψεις με οτιδήποτε άλλο στον πλανήτη και ευτυχώς έχει κληροδοτηθεί αυτούσιος στο επόμενο βήμα του μοντέλου, την Huracan Evo.

Πρόκειται για την επόμενη ημέρα των μικρών Lamborghini, η οποία είναι περισσότερο ένα σοβαρό facelift και λιγότερο μια νέα γενιά. Ο ίδιος ο Stefano Domenicali ωστόσο, τη χαρακτηρίζει ως τον «ορισμό της εξέλιξης, με βήματα βελτίωσης σε όλους τους τομείς για να γίνει πιο ευέλικτη και κοφτερή, παραμένοντας εύκολη για όλους».

Με σεβασμό στην Lamborghini Huracán!

Η γραφίδα των σχεδιαστών δε στάθηκε ιερόσυλη και άγγιξε με σεβασμό το μοναδικό σχήμα της Huracan. Ειδικά στο ρύγχος δύσκολα θα καταλάβεις πως ο προφυλακτήρας με τις κλασικές εισαγωγές σε σχήμα Υ έχει νέο σπλίτερ με ενσωματωμένη πτέρυγα που βελτιώνει την αεροδυναμική απόδοση. Εξίσου απαρατήρητες μάλλον θα περάσουν και οι διαφορές στο προφίλ που εκφράζονται περισσότερο από μια μικρή αλλαγή στις εισαγωγές αέρα.

Τη βασική διαφορά κάνει το πίσω μέρος, ενσωματώνοντας κατά κάποιο τρόπο στοιχεία από την ακραία Performante στο λιγότερο κραυγαλέο πρότυπο της «απλής» Huracan Coupe. Αυτή εξάλλου μοιάζει να είναι και η φιλοσοφία της Evo. Ένα κυψελωτό πλέγμα αφήνει σε κοινή θέα τον εσωτερικό κόσμο του πίσω συστήματος, χωρίς όμως να συμπληρώνεται από την τεράστια σταθερή φτερούγα. Αντ’ αυτής υπάρχει ένα χείλος ενσωματωμένο στο τελείωμα του αμαξώματος, το οποίο καθορίζει τη ροή του αέρα επάνω από το

Κορονοϊός: Έτσι απολυμαίνουμε το αυτοκίνητο χωρίς να χαλάσουμε την επένδυση!

Αντίστοιχα, τη ροή του αέρα κάτω από το αυτοκίνητο διαχειρίζονται τα ανασχεδιασμένα πάνελ που καλύπτουν την κοιλιά και ο διαχύτης. Ο συνδυασμός του σύμφωνα με τους Ιταλούς δίνει πέντε φορές καλύτερη αεροδυναμική απόδοση συγκριτικά με την πρώτη Huracan Coupe. Ευτυχώς, όλα τα παραπάνω δεν έχουν αλλοιώσει τη σαγήνη της μικρής Lamborghini η οποία εξακολουθεί να προκαλεί σεισμό στο πέρασμά της. Δεν το κάνει επιτηδευμένα, απλώς συμβαίνει. Αρκεί που τη βλέπεις και οι παλμοί ανεβαίνουν. Το σφηνοειδές προφίλ που απέχει ελάχιστα από το έδαφος σκίζει τον καμβά της ασφάλτου με ένα μοναδικό μίγμα θράσους και αληθινής ομορφιάς.

Απίστευτος σχεδιασμός στην Lamborghini Huracán!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ανασχεδιασμός του ταμπλό, δηλαδή με μικρές αλλαγές κάτω από τις οποίες κρύβεται πολλή ουσία. Η βασική γραμμή παραμένει ίδια, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και οι αεραγωγοί το ίδιο, όπως και τα χορταστικά, σταθερά paddles που περιμένουν το άγγιγμα από τα ακροδάχτυλα. Τα υλικά είναι ακριβά. Όπου κι εάν αγγίξεις υπάρχει δέρμα και Alcantara που γεμίζουν τις αισθήσεις, ενώ οι αναχρονιστικοί διακόπτες από Audi προηγούμενης γενιάς έμειναν εκεί, στο παρελθόν.

Ό,τι έκανες μέσω αυτών, από εδώ και στο εξής γίνεται μέσω μιας οθόνης αφής με διαγώνιο 8,4” η οποία βρίσκεται τοποθετημένη στο τούνελ που χωρίζει τον χώρο για τον οδηγό και τον συνοδηγό. Ομολογουμένως δεν είναι ακριβώς μέσα στο οπτικό πεδίο ούτε του ενός ούτε του άλλου. Ωστόσο σαφώς αναβαθμίζει την τεχνολογική εικόνα μιας καμπίνας που δεν διακρίνεται για την εργονομία ή την πρακτικότητά της. Διακρίνεται όμως για μια αγνά σπορ, ξαπλωτή θέση οδήγησης που σε κάνει να αισθάνεσαι υπέροχα.

https://www.youtube.com/watch?v=fKNdoxRld34

Ζωντανός θρύλος η Lamborghini Huracán

Μέσα από την οθόνη μπορείς να δεις και την προβολή των αναβαθμίσεων της Evo απέναντι στις προηγούμενες Huracan, προκειμένου να γίνει πιο συναρπαστική στην οδήγηση. Λιγότερο αποστειρωμένη και πιο αυθεντικά σπορ, κατά κάποιο τρόπο. Προφανώς αυτό δεν έχει να κάνει με τον ισχυρότερο V10 που έχουν κατασκευάσει ποτέ οι Ιταλοί, ο οποίος επισκιάζει τα πάντα και σε κάνει να μη θέλεις να ξανακούσεις ποτέ στη ζωή σου για τούρμπο και κομπρέσορες.

Εξακολουθεί να βρίσκεται σε κοινή θέα κάτω από το διάφανο πλεξιγκλάς, στοιχισμένος λίγο αριστερά σε σχέση με τις χιαστί τραβέρσες που δένουν το πίσω μέρος του πλαισίου. Οι κεφαλές δεν είναι πια βαμμένες σε χάλκινο χρώμα. Έχουν αφήσει τη συγκεκριμένη αναφορά στις Diablo 30th Anniversary, μια αποκλειστικότητα για την Performante. Όλα τα υπόλοιπα όμως, η ουσία δηλαδή, έχουν μεταφερθεί αυτούσια.

Κ-ό-λ-α-σ-η! Audi R8 Spyder V10 performance quattro με 1050 PS! video

Το καταλαβαίνεις αμέσως μόλις πατήσεις το κόκκινο κουμπί του παραδείσου και οι δίδυμες, ψηλά τοποθετημένες εξατμίσεις σπάσουν την ησυχία σε χίλια κομμάτια. Το ξηρό κάρτερ, οι βαλβίδες εισαγωγής από τιτάνιο, το κύκλωμα διπλού ψεκασμού και η σχέση συμπίεσης στο 12,7:1 είναι μερικά μόνο από τα εντυπωσιακά τεχνολογικά στοιχεία αυτού του επικού μοτέρ που πλέον απολαμβάνει τα προνόμια ενός ζωντανού θρύλου.

Η Lamborghini Huracán και η… απίστευτη παρουσία

Κρύβει μεγάλο μέρος από τον πραγματικό χαρακτήρα του στη ρύθμιση Strada, όπου δηλώνει διακριτικά την παρουσία του. Περισσότερο από τις βαθιές ανάσες που ακούγονται σε κάθε γκαζιά από την εισαγωγή, παρά από αυτόν καθαυτό τον ήχο. Μόλις όμως επιλέξεις Sport ή Corsa από τον διακόπτη στην κατακόρυφη ακτίνα του τιμονιού, έρχονται τα πάνω-κάτω. Με απόκριση και στροφάρισμα που σου παίρνουν το μυαλό, σε αφήνει κυριολεκτικά ξέπνοο. Δεν έχει τα βουνά της ροπής που εξασφαλίζουν στον ανταγωνισμό οι τουρμπίνες, όμως τα 420 Nm στις 1.000 rpm σου θυμίζουν πως τα κυβικά έχουν τους δικούς τους όρους.

Porsche: Supercars… με τα όλα τους και 3D printed καθίσματα! video

Στο μεσαίο φάσμα, η Huracan Evo δεν είναι τόσο σαρωτική όσο μια 488 GTB. Ωστόσο το στροφόμετρο φτάνει με τόση ορμή στις 6.000-6.500 rpm που ετοιμάζεσαι να καρφώσεις την επόμενη σχέση στο 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Η πραγματική ουσία όμως ξεκινάει ακριβώς εκεί και συνεχίζει έως τις 8.500 rpm με τέτοια λύσσα που στην αρχή θολώνεις και αμέσως μετά εθίζεσαι. Κάθε γκαζιά και κάθε ανέβασμα σχέσης μεταφράζονται σε μια βίαιη κλωτσιά στην πλάτη που είναι σχεδόν αδύνατο να συνηθίσεις και που μαζί με τον εκκωφαντικό ήχο του V10 αποτελούν μια καταιγίδα ερεθισμάτων.

Οι δύο λέξεις “κλειδιά” για την Lamborghini Huracán

Αυτές οι δύο λέξεις είναι μάλλον οι καταλληλότερες για να περιγράψουν την εμπειρία της επιτάχυνσης με μια Huracan Evo. Η Lamborghini την αποτυπώνει σε απόλυτα νούμερα με 2,9” για τα 0-100 km/h, 9” για τα 0-200 km/h και τελική που ξεπερνά τα 325 km/h. Στην πραγματική ζωή, αυτό που είναι το πλέον απίστευτο είναι το πόσο γρήγορα φτάνεις εκεί που κοιτάζεις, ακόμα κι εάν αυτό είναι δύο στροφές παρακάτω.

Λιγότερο επειδή έχει σημασία και περισσότερο για την Ιστορία, η απάντηση για το ένα παραπάνω δέκατο στα 0-200 km/h σε σχέση με την Performante οφείλεται στα 40 kg επιπλέον βάρους που ανεβάζουν την αναλογία kg/PS στα 2,22 αντί για 2,16. Ωστόσο, η κατανομή της μάζας παραμένει στο 43-57 εμπρός-πίσω και όποιος πει πως καταλαβαίνει την οποιαδήποτε διαφορά στις επιδόσεις απλώς λέει ψέματα.

Lamborghini Huracán και… evolution

Διατηρώντας το μεγαλείο του V10 για βάση, η Lamborghini έβαλε τα δυνατά της για να βελτιώσει τη Huracan εκεί που έκρινε πως χρειαζόταν. Η βάση του πλαισίου από αλουμίνιο και ανθρακόνημα έμεινε ως είχε, το ίδιο και τα τέσσερα διπλά ψαλίδια που καταλήγουν σε 20άρηδες τροχούς.

«Μεταλλαγμένη» Lamborghini Aventador SVJ! Ένα ονειρεμένο supercar! video

Η βασικότερη μηχανολογική αναβάθμιση αφορά στην ενεργητική τετραδιεύθυνση που έρχεται από την Aventador S. Σκοπός της είναι να βελτιώσει αφενός την ευελιξία στα αργά και μέτρια σφιχτά κομμάτια, αφετέρου τη σταθερότητα στα γρήγορα ανοιχτά. Για τη συνεργασία της με όλα τα υπόλοιπα συστήματα φροντίζει το Lamborghini Dinamica Veicolo, το οποίο για την οικονομία των λέξεων αναφέρεται ως LDVI.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ισχυρότατη υπολογιστική μονάδα που συλλέγει και αναλύει δεδομένα από αισθητήρες που μετρούν τη διαμήκη, την πλευρική και την κατακόρυφη επιτάχυνση, την κλίση του αμαξώματος, καθώς και την περιστροφή του σε σχέση με τον διαμήκη και κατακόρυφο άξονα.

Maserati MC20: Πρώτη φορά supercar με το αμάξωμα παραγωγής! video

Με απλά λόγια, πρόκειται για τον ηλεκτρονικό μαέστρο μιας μηχανικής ορχήστρας, ο οποίος είναι φτιαγμένος για να μαντεύει την επόμενη στιγμή και να προετοιμάζει το αυτοκίνητο. Χωρίς να χάνεται χρόνος στις επιμέρους συνεννοήσεις των συστημάτων που ελέγχουν τη δυναμική συμπεριφορά, όπως λέει και το drive, οι εντολές δίνονται ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X