Media

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Facebook επιτρέπει αναρτήσεις για βία κατά των Ρώσων εισβολέων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Facebook επιτρέπει αναρτήσεις για βία κατά των Ρώσων εισβολέων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Meta Platforms θα επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram σε ορισμένες χώρες να κάνουν αναρτήσεις που καλούν στη βία εναντίον των Ρώσων, ειδικότερα των Ρώσων στρατιωτικών – σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters χθες Πέμπτη (10 Μαρτίου)- αίροντας προσωρινά την απαγόρευση της ρητορικής μίσους που προβλέπουν οι κανόνες χρήσης τους.

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει επίσης προσωρινά ορισμένες αναρτήσεις που ζητούν τη θανάτωση του Ρώσο προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ή του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα πάλι με εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους συντονιστές περιεχομένου της.

«Ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επιτρέψαμε προσωρινά μορφές πολιτικής έκφρασης που κανονικά θα παραβίαζαν τους κανόνες μας, όπως η ρητορική μίσους με φράσεις όπως «θάνατος στους Ρώσους εισβολείς». Εξακολουθούμε όμως να μην επιτρέπουμε αξιόπιστες εκκλήσεις για βία κατά των Ρώσων πολιτών», ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος της Meta.

Οι εκκλήσεις για το θάνατο των ηγετών θα επιτρέπονται εκτός εάν περιέχουν άλλους στόχους ή έχουν δύο δείκτες αξιοπιστίας, όπως η τοποθεσία ή η μέθοδος, ανέφερε ένα από τα μηνύματα.

Επικαλούμενη τις πληροφορίες του Reuters, η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες απαίτησε από την Ουάσινγκτον να σταματήσει τις «εξτρεμιστικές δραστηριότητες» της Meta.

«Οι χρήστες του Facebook & Instagram δεν έδωσαν στους ιδιοκτήτες αυτών των πλατφορμών το δικαίωμα να καθορίζουν τα κριτήρια της αλήθειας και να φέρνουν τα έθνη σε ρήξη μεταξύ τους», ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter σε ένα μήνυμα που κοινοποιήθηκε και από το γραφείο της στην Ινδία.

Οι προσωρινές αλλαγές στην πολιτική σχετικά με τις εκκλήσεις για βία κατά των Ρώσων στρατιωτών ισχύουν για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Εσθονία, τη Γεωργία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία σύμφωνα πάλι με τις πληροφορίες του Reuters.

Στο πρόσφατο σχετικό email που προς τους συντονιστές, η Meta τόνισε την αλλαγή στην πολιτική της για τη ρητορική μίσους στο πλαίσιο της εισβολής.

«Διαμορφώνουμε την πολιτική μας για να επιτρέψουμε την ρητορική μίσους σε αναρτήσεις που διαφορετικά θα αφαιρούνταν σύμφωνα με τους προγενέστερους κανόνες και επιτρέπουμε όσες αναρτήσεις έχουν στόχο : (α) Ρώσους στρατιώτες, ΕΚΤΟΣ από αιχμαλώτους πολέμου, ή (β) Ρώσους όταν είναι σαφές ότι το πλαίσιο είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (π.χ. το περιεχόμενο αναφέρει την εισβολή, την αυτοάμυνα κ.λπ.)», αναφέρει χαρακτηριστικά το email.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία ανακοίνωσε την απαγόρευση του Facebook στη χώρα. Η Μόσχα έχει επιβληθεί και σε άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, το οποίο δήλωσε ότι έχει περιορισμούς στη χώρα, κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία.

Παράλληλα, πολλές εξίσου μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανακοινώσει νέους περιορισμούς περιεχομένου λόγω της εισβολής.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έδειξαν επίσης ότι η Meta θα επέτρεπε τον έπαινο του δεξιού τάγματος Azov, ο οποίος κανονικά απαγορεύεται, μια αλλαγή που ανέφερε για πρώτη φορά το The Intercept.

Ο εκπρόσωπος της Meta είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η εταιρεία «προς το παρόν, κάνει μια στενή εξαίρεση για τον έπαινο του συντάγματος Azov αυστηρά στο πλαίσιο της υπεράσπισης της Ουκρανίας, ή στο ρόλο τους ως μέρος της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X