Θέμα

Οι 3 φιλόδοξοι μνηστήρες του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι 3 φιλόδοξοι μνηστήρες του Κυριάκου Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την ανάσα τριών  στελεχών του κόμματος του αισθάνεται στο σβέρκο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς όπως λέγεται,  μια σειρά από γεγονότα  μπορούν να τους αναδείξουν ως παίκτες στο εσωκομματικό παιχνίδι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας , ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εμφανίζονται  – υποστηρίζουν στελέχη της ΝΔ- ως οι επίδοξοι αρχηγοί της ΝΔ .

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και με τους τρεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάκιστη σχέση. Με τον Νίκο Δένδια  ο πρωθυπουργός μιλάει μόνο όταν είναι μεγάλη ανάγκη. Τον Βασίλη Κικίλια  θέλει να τον στείλει σπίτι του στον επόμενο ανασχηματισμό, ενώ τον Μάκη Βορίδη  τον ανέχεται  γιατί τον έχει ανάγκη.

Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον  υπουργό Εξωτερικών δεν ήταν ποτέ καλές. Αναγκάστηκε να τον βάλει στην Κυβέρνηση –στα πλαίσια των εσωκομματικών ισορροπιών,  καθώς ο Κερκυραίος πολιτικός ήταν στην ομάδα Καραμανλή.  Ως μετριοπαθής πολιτικός κινήθηκε με την λογική των χαμηλών τόνων, ενώ κατάφερε να αποκτήσει χρήσιμους διαύλους  και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία

Ενώ  στα εθνικά θέματα είναι υπέρ του διαλόγου και της Χάγης η πρόσφατη επίσκεψη του στην Τουρκία τον ανέδειξε ως σκληρό παίκτη, καθώς τα όσα είπε στον Τούρκο ομόλογό του γέμισαν εθνική υπερηφάνεια στους πατριώτες  ψηφοφόρους της ΝΔ. Ήταν τέτοια η απήχηση των θέσεων του Νίκου Δένδια, που το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να πει ότι με εντολή του πρωθυπουργού χειρίστηκε  ο υπουργός το θέμα με αυτό τον τρόπο.

Οι πληροφορίες λένε και είναι κοινό μυστικό ότι οι δύο άνδρες ( ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών ) συνομιλούν σπάνια  και μόνο όταν είναι ανάγκη. Ο Νίκος Δένδιας μετά την επίσκεψη στην Τουρκία ανέβασε πολύ τις μετοχές του στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και πλέον θεωρείται από πολλούς ως το αντίπαλο δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με τον Βασίλη Κικίλια η κατάσταση  είναι οριακή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εάν μπορούσε  θα τον είχε βγάλει από την κυβέρνηση …χθες. Εξ αιτίας της πανδημίας όμως, η μετακίνηση του υπουργού Υγείας θα σηματοδοτούσε την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στα θέματα της υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας  αν και το Μέγαρο Μαξίμου έκανε πολλές προσπάθειες για να τον εκτοπίσει από τα καθήκοντα του, παραμένει πρώτος υπουργός σε δημοφιλία, κάτι που εκνευρίζει απεριόριστα το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αντίθεση μάλιστα με τον πρωθυπουργό ο  υπουργός Υγείας εμφανίστηκε σε γενικές γραμμές ιδιαίτερα προσεκτικός στα θέματα της καραντίνας, ενώ είχε καλή συνεργασία και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διατηρεί ακόμα  άριστες σχέσεις με οικονομικούς παράγοντες του τόπου και με τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, ενώ το οικογενειακό του προφίλ –ο γάμος με την Τζένη Μπαλατζινού και η γέννηση του γιου του – τον κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή στο κοινό που απευθύνεται.

Ο Μάκης ο τσεκουράτος

Ο Μάκης Βορίδης πολύ θα ήθελε να είναι στην θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό ο πρωθυπουργός το ξέρει. Πολιτικός με ικανότητες και γνώσεις , (κολεγιόπαις γαρ) δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το βιογραφικό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ακροδεξιές απόψεις  που εξέφραζε  ωστόσο στα νεανικά του χρόνια τον ακολουθούν  αφού κάποιες φορές δείχνει ότι τα πιστεύει ακόμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός τον αντιπαθεί σφόδρα και γι αυτό στην πρώτη κυβέρνηση του έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το οποίο ο Μάκης Βορίδης έλεγε ειρωνικά  ότι είναι ικανοποιημένος, γιατί ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τα προσόντα του.

Στον ανασχηματισμό τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι εάν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες εκλογές θα έπρεπε να υπάρχει εκεί ένας σκληρός παίκτης.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και από την ιστορία που έκανε πριν από λίγο καιρό με την ομογένεια, όπου δημιούργησε ένα θέμα χωρίς αντίκρισμα.

Ο Μάκης Βορίδης  και λόγω του Κολεγίου έχει σχέσεις με ανθρώπους που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική και κυρίως την οικονομική ζωή του τόπου, αλλά δεν έχει τα ερείσματα που θέλει μέσα στην ΝΔ για να αναδειχθεί ως ο επόμενος αρχηγός .

Τεράστιο σοκ για Μητσοτάκη: Το 71% δεν εμπιστεύονται την κυβέρνησή του

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X