Επιλογές

Απίστευτες ελληνικές ιστορίες φορολογικής τρέλας

Απίστευτες ελληνικές ιστορίες φορολογικής τρέλας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι ιστορίες φορολογικής τρέλας είναι πλέον, σύνηθες φαινόμενο τέτοια εποχή κάθε χρόνο. Το 2017 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, αφού οι σχιζοειδείς ρυθμίσεις συνεχίζουν να υπάρχουν.

Στις ιστορίες φορολογικής τρέλας τις συνέπειες θα υποστούν χιλιάδες φορολογούμενοι που το 2016 είχαν πολύ χαμηλά εισοδήματα, από ενοίκια, από περιστασιακή απασχόληση ή ακόμα και από οικογενειακά επιδόματα και τώρα καλούνται να πληρώσουν εξοντωτικά ποσά.

Για παράδειγμα φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα 33,13 ευρώ και καλείται να πληρώσει φόρο 979,99 ευρώ. Ναι καλά διαβάσατε 979,99 ευρώ φόρο για 33,13 ευρώ εισόδημα.

Παρόλο που διορθώθηκε και για το φορολογικό έτος 2016 το πρόβλημα με τους περιστασιακά απασχολούμενους, εντούτοις δεν αντιμετωπίστηκαν όλες τις περιπτώσεις των στρεβλώσεων που παρατηρήθηκαν, με αποτέλεσμα να προκύπτουν “τρελά” εκκαθαριστικά για πολλούς φορολογούμενους. Φορολογούμενος έκανε φέτος (φορολογικό έτος 2016) για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος και δήλωσε ως εισόδημα από μισθωτή εργασία 16,43 ευρώ και από τόκους καταθέσεων 16,70 ευρώ, ενώ ήταν φιλοξενούμενος στο σπίτι των γονιών του.
Βάσει των ανωτέρω, επειδή το εισόδημα από τόκους είναι μεγαλύτερο από αυτό της μισθωτής εργασίας, η προστιθέμενη διαφορά της αντικειμενικής δαπάνης (σ.σ. στην περίπτωσή μας η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη για άγαμο που είναι 3.000 ευρώ) φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα εκτινάσσοντας το τελικό ποσό του φόρου στα 979,09 ευρώ (δείτε τη σχετική εικόνα από την εκκαθάριση της δήλωσης). 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ειδική διάταξη για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 6.000 ευρώ και έχουν τεκμήρια μέχρι 9.500 ευρώ, αυτή δεν καλύπτει την ανωτέρω περίπτωση του φορολογούμενου του παραδείγματός μας, αφού σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου η διάταξη αυτή αφορά στα «εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών» και όχι σε όλα τα εισοδήματα όπως για παράδειγμα μισθωτούς που έχουν και εισοδήματα από τόκους.
Αλλα τρελά παραδείγματα αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος¨. Φορολογούμενος άγαμος με ετήσιο εισόδημα 600€ από ενοίκια και 321€ από περιστασιακή απασχόληση δηλαδή με σύνολο εισοδήματος 921€ για όλο το 2016 με κύρια κατοικία 27 τ.μ. και ΙΧ αυτοκίνητο 1.500 κ.ε. παλαιότητας 7 ετών προέκυψε να πληρώσει φόρο εισοδήματος 3.236 ευρώ!

Αλλος, άγαμος με ετήσιο εισόδημα 1.200 ευρώ από ενοίκια και 480 από επιδόματα στήριξης τέκνων του ΟΓΑ, κύρια κατοικία 80 τ.μ. και ΙΧ 1.300 κ.ε. 11ετίας προέκυψε φόρος 3.620 ευρώ!

Aιτία των τρελών ιστοριών είναι το ΤΑΧΙS, το οποίο προσδιορίζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης  (ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή 2.500 ευρώ για τους έγγαμους) και προσθέτει στο ποσό αυτό τυχόν επιπλέον ποσά από τεκμήρια διαβίωσης. Και το παράλογο της ιστορίας είναι ότι φορολογεί την πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος όχι σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες αλλά σαν εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Δηλαδή η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος, που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης φορολογείται όχι με την ευνοϊκή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους και προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 6.636 – 9.545 ευρώ αλλά με την κλίμακα φορολόγησης εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες, σύμφωνα με την οποία το φορολογητέο εισόδημα φορολογείται με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ.

Ο δεύτερος παραλογισμός είναι ότι επί του φόρου που προκύπτει επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100% και στέλνει τον φορολογούμενο στο…γιατρό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X