Οικονομία

Ανοίγει ο δρόμος για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου χάρη… στις εκλογές!

Ανοίγει ο δρόμος για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου χάρη… στις εκλογές!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αναβιώνει το σενάριο αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας εντός του καλοκαιριού, αφού ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές.

Οι εξελίξεις με το αξιόχρεο

Η επόμενη απόφαση είναι προγραμματισμένη από τη Fitch στις 2 Αυγούστου και ακολουθεί η Moody’s στις 22 Αυγούστου. Χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν «πολύ πιθανή» την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τους δύο οίκους αξιολόγησης, καθώς όπως όλα δείχνουν η διαδικασία των εθνικών εκλογών θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου -πιθανότατα με την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως ανέφερε το insider.gr στις αρχές Μαΐου, το σενάριο να έχουμε εθνικές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο είχε βάλει «πάγο» στις επόμενες αναβαθμίσεις της χώρας, όπως απέδειξε και η «ψυχρολουσία» από τη Standard & Poor’s να διατηρήσει αμετάβλητη την πιστοληπτική βαθμολογία με θετική, ωστόσο, προοπτική. Η επόμενη απόφαση για την Ελλάδα έχει προγραμματιστεί από τη S&P’s στις 25 Οκτωβρίου. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι οίκοι αξιολόγησης μπορούν ανά πάσα στιγμή να επισπεύσουν μια μεταβολή της πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας, εφόσον το υπαγορεύουν σημαντικές εξελίξεις.

Χρηματιστήριο: Εκλογική «έκρηξη» και… ψήφος εμπιστοσύνης από τα χαρτοφυλάκια των 3.000 ευρώ

Στην τελευταία έκθεσή για την Ελλάδα, η Moody’s ανέφερε ότι «η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα αναβαθμιστεί εάν οι εκλογές αναδείξουν μια κυβέρνηση με μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, η οποία θα εφαρμόσει μια ξεκάθαρη και αξιόπιστη ατζέντα με αναπτυξιακές πολιτικές». Υπογραμμίζει δε ο οίκος αξιολόγησης ότι «δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις πολιτικές που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση σχετικά με τους δημόσιους υπαλλήλους», κάνοντας λόγο για «αποκομματοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης.

Γιατί οι αναβαθμίσεις πριν τις εκλογές «ξεκλειδώνουν» επενδύσεις και τιτλοποιήσεις

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, με βασικό στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αποτελεί μείζονος σημασίας εξέλιξη για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου. Μόνο τότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στο «ραντάρ» των θεσμικών χαρτοφυλακίων  του εξωτερικού, τα οποία πρωτίστως ομαδοποιούν τις επενδύσεις τους με βάση των κίνδυνο χώρας και δευτερευόντως εξετάζουν τις υπόλοιπες παραμέτρους της επένδυσης.

Την ίδια ώρα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έλυνε τα «χέρια» των τραπεζών που ετοιμάζουν τιτλοποιήσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια. Τονίζεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» των τιτλοποιήσεων -ίσως το μεγαλύτερο– είναι η πιστοληπτική αξιολόγηση που θα λάβουν οι senior τίτλοι των ομολόγων που εκδίδονται, δεδομένου ότι η χώρα κατατάσσεται αρκετές βαθμίδες κάτω από το investment grade. Το πρόβλημα αυτό αποτυπώνεται και στις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει η έγκριση του σχεδίου του ΤΧΣ από την DG Comp, καθώς έχει άμεση επίπτωση στην τιμολόγηση της κρατικής εγγύησης. Μια ταχεία πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας έως το τέλος του έτους, όμως, με τον επενδυτικό βαθμό να γίνεται πλέον ορατός, θα αίρει αυτομάτως αυτά τα εμπόδια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X