Οικονομία

O Moody’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία

O Moody’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε τη χώρα μας το βράδυ της Παρασκευής. Ωστόσο, η χώρα δεν έλαβε την ποθητή επενδυτική βαθμίδα από τον αμερικανικό οίκο.

Συγκεκριμένα, ο Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές, με την Ελλάδα πλέον να απέχει μία βαθμίδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (Baa3) από τον αμερικανικό οίκο.

Ο οίκος Moody’s είναι ο δεύτερος (μετά τον οίκο DBRSΟ) από τους τέσσερις αναγνωρισμένους, οι οποίοι αποφασίζουν για το εάν η ελληνική οικονομία θα λάβει τελικά την επενδυτική βαθμίδα. Μέχρι τον Δεκέμβριο, θα ανακοινωθούν οι αξιολογήσεις από τους υπόλοιπους δύο οίκους: Standard & Poor’s και Fitch.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον οι τρεις από αυτούς τους τέσσερις οίκους να αποδώσουν επενδυτική βαθμίδα –έστω και στην κατώτερη κλίμακα–, ώστε τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου να αντιμετωπίζονται ως επενδυτικά επιλέξιμα και, θεωρητικά, να επιβραβεύονται με χαμηλότερα επιτόκια και κόστος δανεισμού. Συνεπώς, για να λάβει την επενδυτική βαθμίδα, η χώρα μας χρειάζεται πλέον τη σχετική αναβάθμιση τόσο από τον οίκο Standard & Poor’s όσο και από τον Fitch.

Πριν λίγες ημέρες, ο καναδικός οίκος DBRSΟ έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό τους στην κατηγορία ΒΒΒ(low) με σταθερές προοπτικές από ΒΒ(high) με σταθερές προοπτικές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X