Οικονομία

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται στις 160 μονάδες βάσης και ο τίτλος θα έχει ωρίμανση τον Ιανουάριο του 2052.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε εντολή σε τράπεζες να προχωρήσουν στην κοινοπρακτική έκδοση του ομολόγου. Συγκεκριμένα, έδωσε την εντολή στις BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan και Εθνική. 

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια που το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει στις αγορές με 30ετή ομόλογα.

Κρίνεται πως το κλίμα είναι θετικό, μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογο ήταν στα τέλη Ιανουαρίου, όταν και εκδόθηκε ένα 10ετές ομόλογο.

Οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 29 δισ. ευρώ και το ελληνικό δημόσιο είχε αντλήσει 5 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Μαρτίου η χώρα έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ. Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου προέβλεπε για εφέτος την άντληση από την αγορά 8 έως 12 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί άνετα με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP η Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να αγοράσει από την αγορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ επιπλέον των 19 δισ. ευρώ που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της.

.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X