Οικονομία

Διολισθαίνει η ανάπτυξη στην Ελλάδα-Αυξάνεται ο πληθωρισμός

Διολισθαίνει η ανάπτυξη στην Ελλάδα-Αυξάνεται ο πληθωρισμός
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οσο περνάει ο καιρός, η ενεργειακή κρίση μαίνεται και ο πόλεμος συνεχίζεται  βυθίζεται και η ελληνική οικονομία. Διεθνείς οίκοι, οικονομολόγοι και αναλυτές μειώνουν διαρκώς το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ανεβάζουν τον πληθωρισμό. Το φαινόμενο βεβαίως έχει διεθνείς διαστάσεις και  η PIMCO δίνει 30% πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση τους επόμενους 12-18 μήνες, απόρροια και των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Τις  συνέπειες  της διεθνούς κρίσης, του ενεργειακού ελλείμματος στην ευρωζώνη, που λειτουργεί που αυξάνει τον πληθωρισμό και την ύφεση,  υφίσταται και η Ελλάδα με αποτέλεσμα η  πορεία της ανάπτυξης να περιορίζεται στην περιοχή του 2,5%-3% για εφέτος, από 4,5%-5% που ήταν οι εκτιμήσεις στην αρχή της χρονιάς, όταν και η ελληνική ανάκαμψη τύπου «V» του 2021 (+8,3%) έδειχνε και τη δυναμική του μακροχρόνια ανοδικού οικονομικού κύκλου στον οποίο εισερχόταν η χώρα.

Η DZ Bank μάλιστα, που δεν βλέπει αποκλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων, εκτιμώντας πως δεν θα πρέπει να αναμένουμε εκεχειρία πριν από το τέλος του καλοκαιριού, αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, στο 2,2% για το 2022 και στο 2,3% για το 2023, προβλέποντας για την Ελλάδα ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μόλις 1,9% εφέτος (όταν το consensus των οικονομολόγων κυμαίνεται στο 3,2%) και στο 2,2% το 2023. Η Bank of America προβλέπει επίσης τώρα πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,6% το 2022 και 2% το 2023, ενώ και η ING προβλέπει ανάπτυξη 2,9% το 2022 (από 3,9% προηγουμένως) και 2,4% για το 2023 (από 4% προηγουμένως). Η Morgan Stanley προβλέπει ανάπτυξη 3,2% εφέτος και 2,5% το 2023, σημειώνοντας ωστόσο πως ο υψηλότερος πληθωρισμός ενισχύει την ονομαστική ανάπτυξη και επιτρέπει την περαιτέρω μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, ο οποίος προβλέπεται στο 189% εφέτος από 206% το 2020. Εάν μάλιστα η ανάπτυξη στη χώρα παραμείνει στην αναμενόμενη τροχιά, το ελληνικό αξιόχρεο θα μπορούσε να επιστρέψει στην «επενδυτική βαθμίδα» τον επόμενο χρόνο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X