Οικονομία

Eπίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι δικαιούχοι, τα ποσά που θα δοθούν

Eπίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι δικαιούχοι, τα ποσά που θα δοθούν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Eπίδομα θέρμανσης: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα διαμορφωθούν ποσά του επιδόματος θέρμανσης για τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων. Μόνο για όσους επέστρεψαν στη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, εγκαταλείποντας το φυσικό αέριο δεν θα ισχύσει φέτος ο διπλασιασμός του επιδόματος, οπότε γι’ αυτούς τα ποσά του επιδόματος θα είναι μειωμένα κατά 50%.

Γενικά, τα ποσά του επιδόματος θα κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ για όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως του τρόπου θέρμανσης. Ωστόσο, φέτος δεν θα δοθεί πρόσθετη επιδότηση στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, όπως είχε δοθεί πέρυσι.
Ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα εισπράξουν το επίδομα εκτιμάται ότι θα ανέλθει και πάλι σε περίπου 1,3 εκατομμύρια. Από τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θα μεταβληθούν μόνο τα εισοδηματικά, για όσους βαρύνονται με τέκνα, καθώς και για όσους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για την περίοδο 2023-2024:

1) Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος παραμένει στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ. Για όσους δικαιούχους έπαψαν πέρυσι να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν για πρώτη φορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ.), τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρυσι.

2) Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης παραμένει στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους. Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος, το οποίο ισχύει ήδη από τη χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας» και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος. Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) ισχύει πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

3) Τα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα θα παραμείνουν ίδια με πέρυσι. Συγκεκριμένα:

α) Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο θα είναι 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο θα ανέρχεται σε 24.000 ευρώ. Επίσης για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων θα είναι 26.000 ευρώ.

β) Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο θα αυξηθεί από τα 3.000 στα 5.000 ευρώ.

4) Για όσα φυσικά πρόσωπα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα θα ισχύσει για πρώτη φορά πρόσθετο κριτήριο, ο ετήσιος τζίρος του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τα 80.000 ευρώ.

5) Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους θα παραμείνει στα 200.000 ευρώ και για τους εγγάμους στα 300.000 ευρώ.

Λεπτομέρειες για το επίδομα θέρμανσης δόθηκαν κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης.

Χωρίς να υπάρχει επιδότηση στην αντλία και με την τιμή του πετρελαίου να «καλπάζει», το επίδομα θέρμανσης θα αποτελέσει μία βασική «ανάσα» για όλα τα νοικοκυριά τον επερχόμενο χειμώνα. Μεγάλες αλλαγές δεν θα υπάρξουν, όπως ανακοινώθηκε στην παρουσίαση του υπουργείου Οικονομικών την Τρίτη, καθώς τόσο τα ποσά που θα δοθούν όσο και η διεύρυνση στους δικαιούχους που έγινε από πέρσι, θα παραμείνουν σταθερά.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι δεν θα υπάρξει διπλή επιδότηση για κανέναν δικαιούχο. Πέρσι, όσοι επέστρεφαν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο είχαν διπλή επιδότηση, κάτι που δεν θα ισχύει για τη φετινή περίοδο. Επιπλέον, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται το εισοδηματικό όριο για τις οικογένειες με παιδιά.

Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά όρια ανέρχονται: για τον άγαμο στα 16.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 23.000 ευρώ, αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο στα 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς, το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί με το περυσινό μοντέλο, με βάση υπολογισμού τα 350 ευρώ. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X