Οικονομία

Εθνική Τράπεζα: Σε… αναμμένα κάρβουνα οι επενδυτές με το σενάριο για ΑΜΚ

Εθνική Τράπεζα: Σε… αναμμένα κάρβουνα οι επενδυτές με το σενάριο για ΑΜΚ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ως άσκηση μέτρησης ψυχραιμίας και διαθέσεων ερμηνεύουν χρηματιστηριακοί παράγοντες την χθεσινή πρόσκληση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης στην Εθνική Τράπεζα, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως θα ζητηθεί από τους μετόχους της τράπεζας να παράσχουν εξουσιοδότηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος για λήψη απόφασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, το έκτο θέμα της πρόσκλησης της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ανέφερε στην Εθνική Τράπεζα τα εξής για το ζήτημα:

«6. Παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για λήψη απόφασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δυνάμει του άρθρου 24 παράγραφος 1 του Ν. 4548/2018 ή/και για έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων σύμφωνα με το άρθρο 71 του Ν. 4548/2018 ή/και για έκδοση ομολογιακών δανείων με κερδοφόρες ομολογίες σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 4548/2018, ή/και για έκδοση Τίτλων Κτήσης Μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 56 του Ν. 4548/2018 και του άρθρου 5 παράγραφος 5 του Καταστατικού της Τράπεζας.»

Δεδομένου ότι στις διαδικασίες αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου είθισται η τιμή της μετοχής να προσαρμόζεται στα «θεωρητικά» επίπεδα της αύξησης κεφαλαίου, η συγκεκριμένη αναφορά από την πλευρά της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας «χτύπησε συναγερμό» στα χρηματιστηριακά γραφεία και σε μερίδα των επενδυτών.

Και μπορεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ανήλθε χθες στα 1,4615 ευρώ, σημειώνοντας μικρή άνοδο, ωστόσο οι επενδυτές κατέκλυσαν με τηλέφωνα το Investment Relationship Department της Εθνικής Τράπεζας ζητώντας διευκρινήσεις για το θέμα μιας πιθανής αύξησης κεφαλαίου.

Δεδομένου ότι τα εποπτικά κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα σήμερα, μία αύξηση κεφαλαίου δεν φαίνεται πιθανή στον ορατό ορίζοντα. Αυτό άλλωστε θα προϋπέθετε ότι έχει ήδη αποκρυσταλλωθεί και η στρατηγική εξόδου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ακόμη συμβεί.

Σημασία όμως δεν έχει μόνο το τι επικοινωνεί η κυβέρνηση και η διοίκηση της τράπεζας, αλλά και το ποια είναι η προαίσθηση των ιδιωτών επενδυτών. Έτσι στις επόμενες συνεδριάσεις θα καταδειχθεί το εάν η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για το θέμα της αύξησης κεφαλαίου θα επιδράσει στην επενδυτική ψυχολογία και θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις τον τίτλο του πιστωτικού ιδρύματος ή όχι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X