Οικονομία

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η πράσινη μετάβαση θα κοστίσει τρισεκατομμύρια-Οι πολιτικοί να πουν την αλήθεια

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η πράσινη μετάβαση θα κοστίσει τρισεκατομμύρια-Οι πολιτικοί να πουν την αλήθεια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή κριτική στους Ευρωπαίους πολιτικούς άσκησε για την πράσινη μετάβαση ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε  σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση για υποβάθμιση των κινδύνων ενεργειακών κρίσεων από την πολιτική της για την πράσινη μετάβαση η οποία, όπως τόνισε θα κοστίσει τρισεκατομμύρια. Και κάλεσε τους πολιτικούς να πουν την αλήθεια στους πολίτες.

Τόνισε με έμφαση ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν έχουν αναγνωρίσει τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το φυσικό αέριο στη μετάβαση της Ευρώπης στην πράσινη ενέργεια και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ενεργειακές κρίσεις.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θέλει να «χρηματοδοτήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εστιάζοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, είπε, υποτίμησαν πλήρως τα προβλήματα μίας ενεργειακής κρίσης. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα χωρίς οι πολιτικοί να πουν στην κοινή γνώμη ότι η πράσινη μετάβαση θα κοστίσει ένα πακτωλό χρημάτων – τρισεκατομμύρια», πρόσθεσε.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έβαλε το αέριο στο περιθώριο της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και δεν έδωσε τη σημασία που έπρεπε στην ενίσχυση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.

Η πράσινη μετάβαση θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις

Οπως είπε, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα διαρκέσει δεκαετίες και θα απαιτήσει επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές ώστε να υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια όταν δεν φυσάει άνεμος ή δεν λάμπει ο ήλιος.

«Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκτήσουμε αρκετή μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ, για να είμαστε τεχνολογικά προηγμένοι, ώστε να χρησιμοποιούμε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, και για να διαθέτουμε όλες τις διασυνδέσεις που χρειάζονται», υπογράμμισε.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είπε ότι δεν γίνονται επαρκείς προσπάθειες για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο της “πράσινης” μετάβασης, αλλά για να ζήσει κανείς τη μετάβαση θα πρέπει στο μεταξύ να μην πεθάνει από το κρύο», κατέληξε.

Ε. Μυτιληναίος: Η τέλεια καταιγίδα στο φυσικό αέριο-Πρόωρο το κλείσιμο των λιγνιτικών

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X