Οικονομία

Ευρωαγορές: «Κόκκινο» παντού με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Ευρωαγορές: «Κόκκινο» παντού με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι βασικές ευρωαγορές σήμερα, Τρίτη 29.10.2019, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας και στη νέα προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να “περάσει” από το κοινοβούλιο το αίτημά του για πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,44%, με τον Eurostoxx 50 να “χάνει” 0,30%.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 0,19%, με τον γαλλικό CAC να καταγράφει πτώση 0,14% και τον βρετανικό FTSE 100 επίσης στο “κόκκινο”, κατά 0,38%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB “χάνει” 0,25% και ο ισπανικός IBEX 35 0,42%.

Οι κλάδοι της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και της τεχνολογίας καταγράφουν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η BP ανακοίνωσε πτώση 41% στα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου, κυρίως εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και των επιπτώσεων των καιρικών συνθηκών. Η μετοχή της BP υποχωρεί κατά 0,5%.

Ασιατικές αγορές: «Πράσινο» το Τόκιο, υποχωρούν οι κινεζικές αγορές

Η φινλανδική Stora Enso υποχωρεί κατά 7%, με τη μεγαλύτερη πτώση στο πλαίσιο του Stoxx 600, καθώς ανακοίνωσε χαμηλότερες του αναμενομένου πωλήσεις και λειτουργικά κέρδη.

Η μετοχή της Swedbank, εξάλλου, υποχωρεί κατά 2%, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών της Εσθονίας ότι ανοίγουν έρευνα για το εσθονικό παρακλάδι της για ατασθαλίες.

Ο… παράγοντας Brexit

Στο πεδίο του Brexit, ο πρωθυπουργός του ΗΒ Μπόρις Τζόνσον έχασε χθες την και πάλι, για τρίτη φορά, την ψηφοφορία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, στην οποία χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων της Βουλής των Κοινοτήτων. Σήμερα θα προσπαθήσει να επιβάλει εκλογές μέσω νομοσχεδίου το οποίο θα χρειάζεται απλή πλειοψηφία προκειμένου να κυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε τελικώς την τρίμηνη “ευέλικτη” παράταση που έδωσε στο Λονδίνο η ΕΕ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit.

Όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον – Πεκίνου, το Γραφείο του ύπατου αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την εξαίρεση κινεζικών εισαγωγών συνολικής αξίας 34 δισ. δολ. από τους δασμούς, στο πλαίσιο της προσέγγισης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη στην υπογραφή της πρώτης φάσης της διμερούς εμπορικής τους συμφωνίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X