Οικονομία

Ευρωαγορές: Θετικές τάσεις καθώς περιμένει τις εξελίξεις στο Brexit

Ευρωαγορές: Θετικές τάσεις καθώς περιμένει τις εξελίξεις στο Brexit
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Θετικά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωαγορές καθώς οι traders περιμένουν να δουν εάν η αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάρει ακόμη μία αναβολή.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,22% στις 392,70 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,6% στις 12.709 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται στο +0,17% και τις 5.645 μονάδες. Ο FTSE 100 κερδίζει 0,52% στις 7.188 μονάδες.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται 0,46%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 κερδίζει 0,74%.

Ο πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου Boris Johnson αναγκάστηκε να ζητήσει παράταση στην τρέχουσα προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit, μετά την ψήφιση μιας τροπολογίας από τη Βουλή που καθυστερεί την απαιτούμενη ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία “διαζυγίου” που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν έχουν απαντήσει ακόμη στο αίτημα που περιέλαβε ο Johnson σε ανυπόγραφη επιστολή.  Εάν εγκριθεί, αναμένεται να παρατείνει την προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου και ανοίγει την πόρτα για νέες γενικές εκλογές στο Ην. Βασίλειο. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί να δώσουν στη Βρετανία περισσότερο χρόνο αν και μια συντεταγμένη έξοδος είναι ευρέως αποδεκτή ως το λιγότερο επιζήμιο σενάριο και για τις δύο πλευρές.

Η ετυμηγορία της ΕΕ θα μπορούσε να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα και ο Johnson να επιχειρήσει να περάσει τη συμφωνία του από το βρετανικό κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες. Η βρετανική κυβέρνηση επέμεινε την Κυριακή ότι η χώρα θα εγκαταλείψει την Ένωση στις 31 Οκτωβρίου παρά την επιστολή του Johnson, ωστόσο οι Sunday Times μετέδωσαν ότι η EE θα δώσει παράταση στο Brexit μέχρι τον Φεβρουάριο, εάν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν καταφέρει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έχει προτείνει.

Επιχειρήσεις

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Tomra Systems κάνει άλμα 12% μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, ενώ η γερμανική Wirecard κερδίζει 4,5%, έχοντας διατάξει να γίνει ανεξάρτητος έλεγχος μετά το πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times που έκανε λόγο για αμφισβητούμενες λογιστικές πρακτικές.

Στον “πάτο” του Stoxx 600 βρίσκεται η εισηγμένη στο Λονδίνο μετοχή της Prudential (-9,99%) μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης της διαχειρίστριας επενδύσεων M&G.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X