Οικονομία

Φουντώνει η απειλή των “κόκκινων” δανείων σε τράπεζες

Φουντώνει η απειλή των “κόκκινων” δανείων σε τράπεζες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπες με κύμα νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκονται για πρώτη φορά οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης μετά την διετία της πανδημικής κρίσης.

Η αύξηση των επιτοκίων φέρνει στην επιφάνεια βάσιμους φόβους για αναζωπύρωση των επισφαλειών στα δανειακά χαρτοφυλάκια, με τραπεζίτες και servicers να κάνουν, για πρώτη φορά, λόγο για δυσοίωνο σενάριο για την ελληνική οικονομία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα NPLs.

Η απειλή των νέων κόκκινων δανείων έλαβε σάρκα και οστά μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις της επικεφαλής και μελών της ΕΚΤ για την ανάγκη μεγαλύτερης διάρκειας της ανόδου των επιτοκίων, αλλά και το σήμα που έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της FED, υποδεικνύοντας ότι ο ανοδικός κύκλος για τα επιτόκια του δολαρίου δεν έχει φτάσει στο τέλος του, όπως υπολόγιζαν οι αναλυτές.

Όπως ανέφερε η Διοίκηση της Eurobank σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού της Τράπεζας, τα επιχειρηματικά δάνεια παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά στην άνοδο των επιτοκίων σε σχέση με τα δάνεια ιδιωτών και δη τα στεγαστικά. Σε τεστ ευαισθησίας των στεγαστικών δανείων και υπολογίζοντας σε αυτά ως βασικό επιτόκιο το 3,5%, η Eurobank αναμένει ότι τα μισά στεγαστικά της δάνεια θα έχουν επιβάρυνση στη δόση τους κατά 15% και τα άλλα μισά επιβάρυνση 30%. Χονδρικά, η μηνιαία δόση των τελευταίων υπολογίζεται ότι θα υποστεί αύξηση κατά 100 ευρώ.

Αποτυπώνοντας το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων, από αρνητικό -0,50% που ήταν το Εuribor τριμήνου πριν ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων, σήμερα το επιτόκιο το οποίο αποτελεί την βάση για την τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 15 ετών, σχεδόν στο 3%. Μαζί με το περιθώριο (spread) που διαμορφώνει το τελικό κόστος δανεισμού για τον δανειολήπτη, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου διαμορφώνεται σήμερα λίγο άνω του 5,25%. Αυτό όμως, θα ενισχυθεί όταν το Euribor φτάσει στο 4% (ή και 4,25%) που βλέπουν ως σίγουρο πλέον οι αναλυτές, διαμορφώνοντας το τελικό μέσο επιτόκιο ενός κυμαινόμενου στεγαστικού δανείου ακόμη και στο 6,75%.

Η άνοδος των επιτοκίων δεν προβληματίζει τους τραπεζίτες και τα στελέχη της αγοράς μόνο αναφορικά με την προοπτική νέων κόκκινων δανείων. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ο αναμενόμενος περιορισμός της ζήτησης για νέα δάνεια, κάτι που απειλεί να θέσει εκτός στόχου τα σχέδια των τραπεζών για την πιστωτική τους επέκταση. Στο σκέλος αυτό και στο μέτρο που έχει να κάνει με την συμμετοχή των τραπεζών, εκφράζονται προβληματισμοί ακόμη και για την απορροφησιμότητα των δανείων του «Ελλάδα 2.0».

Τα υψηλότερα επιτόκια προβληματίζουν επίσης τραπεζίτες και διαχειριστές και σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις σε ακίνητα. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο insider.gr, οι επενδύσεις αυτές γίνονται με leverage και ο δανεισμός κεφαλαίων με κόστος 6% – 7% για να επενδυθούν σε ακίνητα, θα πρέπει να αποδίδει ακόμη υψηλότερα για τους δυνητικούς επενδυτές, κάτι που είναι αδύνατον εκ των πραγμάτων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X