Οικονομία

Γιατί οι επενδυτές αγοράζουν μαζικά ελληνικά ομόλογα

Γιατί οι επενδυτές αγοράζουν μαζικά ελληνικά ομόλογα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα ομόλογα βρίσκονται καθημερινά πια στα θέματα της επικαιρότητας. Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Ιανουαρίου 2010 υποχώρησε χθες Δευτέρα το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς.

Τα δεδομένα για τα ελληνικά ομόλογα

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρέθηκε στο 2,30%, όταν προ έτους ήταν στο 4%. Η απόδοση αυτή που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για το εν λόγω χρεόγραφο δείχνει πως οι επενδυτές θεωρούν πως τα ελληνικά ομόλογα κρύβουν αξίες.

Από τη μια θεωρούν πως η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, από την άλλη θεωρούν πως τα ελληνικά ομολόγα θα είναι επιλέξιμα σε ενδεχόμενη νέα ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά ο Διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισαν χθες πως η πολύ καλή εικόνα στην αγορά ομολόγων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Λεφτά… υπάρχουν για τις μεγάλες επιχειρήσεις! Δίνουν δάνεια… αβέρτα οι τράπεζες!

«Η αντίδραση των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες, με τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, είναι ένας καλός οιωνός για το μέλλον, αρκεί βεβαίως οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί να επιβεβαιωθούν από έγκαιρες κινήσεις στην οικονομική πολιτική, που αφορούν το επενδυτικό κλίμα», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, κατά την παρουσίαση της έκθεσης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Η έκθεση και τα ομόλογα

Η εν λόγω έκθεση αναφέρει πως την περίοδο 1.1.2019-10.6.2019 η συναλλακτική δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά ομολόγων αυξήθηκε σημαντικά, με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ)) να ανέρχεται σε περίπου 44 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 21 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018, υποδηλώνοντας τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας των τίτλων στην εγχώρια αγορά.

Βέβαια, η ΤτΕ ξεκαθαρίζει πως η συναλλακτική δραστηριότητα στην ΗΔΑΤ εξακολουθεί να αποτελεί μικρό μέρος της συνολικής δραστηριότητας σε ελληνικούς τίτλους, καθώς την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 στο Σύστημα Άυλων Τίτλων, που συναθροίζει εγχώριες και διεθνείς συναλλαγές σε ομολογα Ελληνικού Δημοσίου, η μέση ημερήσια αξία αγοραπωλησιών αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια αξία αγοραπωλησιών στο Σύστημα Άυλων Τίτλων ήταν 540 εκατ. ευρώ από 1.1.2019 έως 10.6.2019, έναντι 326 εκατ. ευρώ από 1.1.2018 έως 10.6.2018.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X