Οικονομία

Ελληνικά ομόλογα: Ξεπούλησαν! Πάνω από 12 δισ. επενδύσεις το 2019

Ελληνικά ομόλογα: Ξεπούλησαν! Πάνω από 12 δισ. επενδύσεις το 2019
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

“Γκανιάν” τα ελληνικά ομόλογα… Με μεγάλη επιτυχία στέφτηκαν οι ομολογιακές εκδόσεις του προηγούμενου έτους, συγκεντρώνοντας σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, τα ελληνικά ομόλογα –κρατικά και εταιρικά- προσέλκυσαν κεφάλαια άνω των 12 δισ. ευρώ το 2019, γεγονός που σηματοδοτεί την κατακόρυφη αύξηση των κεφαλαιακών εισροών στη χώρα, καταδεικνύοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην εγχώρια οικονομία.

Ο κ. Τζάνας χαρακτηρίζει την αύξηση αυτή ως «το πλέον ελπιδοφόρο γεγονός» του 2019 και επισημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανέρχεται πλέον στα 61 δισ. ευρώ και στο 34% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Στις επιτυχημένες εκδόσεις του προηγούμενου έτους συγκαταλέγονται εκδόσεις κρατικών ομολόγων 5ετούς-7ετούς και 10ετούς διάρκειας, τραπεζικά ομόλογα (Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) αλλά και εταιρικά ομόλογα όπως της Aegean, της Attica, της Τενέργα, του Μυτιληναίου, της Ελλάκτωρ  και γιγαντιαίες μετοχικές εκδόσεις όπως της Lamda Development.

Για το πρώτο διάστημα του έτους, η Διοίκηση της Alpha Bank έχει εξαγγείλει την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να θέσει ακόμη πιο χαμηλά τον πήχη της τιμολόγησης για τις τραπεζικές εκδόσεις.

Τι φέρνει το 2020 για τα ελληνικά ομόλογα

Όσον αφορά τις προοπτικές της Νέας Χρονιάς, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, το νέο έτος έχει τις προϋποθέσεις να είναι μια ακόμη χρονιά για την οποία θα καταγραφεί θετικός απολογισμός για το ελληνικό χρηματιστήριο. «Το βέβαιο είναι ότι η χρονιά θα είναι συναρπαστική όπως άλλωστε ήταν όλες οι περίοδοι που μεσολαβούσαν ανάμεσα σε διαδοχικά κύματα παγκοσμιοποίησης, όπως συμβαίνει στην παρούσα φάση μετά το 3ο κύμα της περιόδου 1990-2008 και  ενόψει της κυοφορούμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Προσοχή με τα πρόστιμα μετά την παράταση

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι αναβαθμίσεις που αναμένονται για την πιστοληπτική ικανότητα εντός του 2020 θα σηματοδοτήσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που θα επιτρέψει την αγορά ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Υπό προϋποθέσεις, το ενδεχόμενο να υπάρξουν 3 αναβαθμίσεις εντός του 2020 είναι μεν αισιόδοξο αλλά όχι απαγορευτικό, σημειώνει ο κ. Τζάνας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X