Οικονομία

Καταρρέει το ευρώ και ανεβαίνει το δολάριο-Πονοκέφαλος στην Ευρώπη

Καταρρέει το ευρώ και ανεβαίνει το δολάριο-Πονοκέφαλος στην Ευρώπη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καταρρέει καθημερινά το ευρώ και σήμερα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην ισοτιμία 1 προς 1 με το αμερικανικό δολάριο. Ο λόγος είναι οι ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια- μετά και το κλείσιμο του Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης και την υποψία ότι το κλείσιμο του αγωγού θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Αυτό σε συνδυασμό με τον κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία επηρέασαν τις προοπτικές για την Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα η μειωμένη διάθεση για ρίσκο τροφοδότησε ένα ευρύ ράλι του δολαρίου.

Ειδικότερα, στην αγορά συναλλάγματος το πρωί της Τρίτης  το ευρώ υποχώρησε έως και 1,3% στα 1,0005 δολάρια. Η τελευταία φορά που ήταν τόσο χαμηλά ήταν το 2002. Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των περισσότερων νομισμάτων της G10, πιέζοντας τη στερλίνα προς τα κάτω κατά 0,2% σε χαμηλό δύο ετών, ενώ το αμερικανικό νόμισμα αυξήθηκε σχεδόν 1% έναντι του γουόν Νότιας Κορέας.  Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο 0,3% στις 108,48 μονάδες.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει 12% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει πλήξει τις οικονομίες της Ευρώπης. Η πτωτική πορεία του ευρώ ήταν «ταχεία και βάναυση», σχολιάζει το Bloomberg.

Το αδύναμο ευρώ θα μπορούσε να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτόν τον μήνα, για πρώτη φορά από το 2011. Έτσι θα ευθυγραμμιστεί με άλλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve της Αμερικής και της Τράπεζας της Αγγλίας, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνουν το κόστος δανεισμού για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, το αδύναμο ευρώ έχει αποκαλύψει έναν βασικό περιορισμό που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ, καθώς η κεντρική τράπεζα πρέπει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο η αύξηση των επιτοκίων  να ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης πολύ υψηλότερα, σύμφωνα με την Capital Economics. Εξαιτίας αυτού, η αγορά εστιάζεται στο εάν η κεντρική τράπεζα μπορεί να διατηρήσει περιορισμένα τα περιθώρια ομολόγων, χρησιμοποιώντας ένα νέο εργαλείο κατά του «κατακερματισμού» που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό.

«Συχνά οι άνθρωποι κοιτούσαν το ασθενέστερο ευρώ και έκριναν ότι αυτό είναι καλό για τις εξαγωγές», σημειώνει η Jennifer McKeown της CE. «Αλλά αυτή τη στιγμή, θεωρείται περισσότερο αρνητικό. Αυξάνει την πίεση του πληθωρισμού όσον αφορά τον εισαγόμενο πληθωρισμό, κάτι που η ΕΚΤ πραγματικά δεν θέλει».

«Αναμένουμε ότι το ευρώ θα κινηθεί προς την ισοτιμία και πέρα ​​από αυτό, δεδομένης της αποκλίνουσας στάσης μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ», εκτιμάει ο Mohit Kumar της Jefferies.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X