Διεθνή

Θρύλος της Wall Street: «Το δολάριο έχει τελειώσει ως αποθεματικό νόμισμα του κόσμου»

Θρύλος της Wall Street: «Το δολάριο έχει τελειώσει ως αποθεματικό νόμισμα του κόσμου»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο θρύλος της Wall Street όσον αφορά στις αναλύσεις του ιδιαίτερα στον τομέα της τραπεζικής και των χρηματοπιστωτικών, ο Ρίτσαρντ Ξ. Μποβέ κάνει μία συνταρακτική πρόβλεψη  σε συνέντευξή του στους «NY Times».

Σύμφωνα λοιπόν με τον Μποβέ: «Το δολάριο έχει τελειώσει ως αποθεματικό νόμισμα του κόσμου». Μεταξύ άλλων, ο αναλυτής υποστήριξε ότι είναι σίγουρο πως η κινεζική οικονομία θα ξεπεράσει σε μέγεθος την αμερικανική και γι’ αυτό μεταξύ άλλων ευθύνονται οι αμερικανικές εταιρείες που μεταφέρουν σε άλλες χώρες την παραγωγή τους.Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση αυτή έχει δώσει σε άλλες χώρες περισσότερο έλεγχο στη διεθνή παραγωγή, την παγκόσμια οικονομία και στις παγκόσμιες χρηματορροές. Σχετικά με το θέμα των κρυπτονομισμάτων, ο Μποβέ θεωρεί ότι ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin μπορούν να καλύψουν το κενό που θα αφήσει και ήδη αφήνει η ολοένα φθίνουσα επιρροή του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία.

Ακριβώς επειδή ο Μποβέ στην πορεία του (έχει εργαστεί για 17 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες μεσιτείας) ήταν αντισυμβατικός, στη δύση της καριέρας του υποστήριξε ότι οι αναλυτές πλέον δεν λένε τα πράγματα όπως έχουν γιατί «είναι σαν μοναχοί που προσεύχονται στο χρήμα» και έτσι δεν θέλουν να μιλήσουν ενάντια στο κυρίαρχο χρηματοπιστωτικό σύστημα από το οποίο ζουν.

Χαρακτηριστικό του βάθους της ανάλυσής του είναι πως όταν το μακρινό πια 2005 όλοι πίστευαν ότι η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, ο Μποβέ την είχε χαρακτηρίσει «πυριτιδαποθήκη» και μόλις δύο χρόνια μετά… επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Η πρόβλεψή του για το δολάριο, η οποία είναι κι αυτή που έκανε τον μεγαλύτερο πάταγο, έρχεται τη στιγμή που οι εναλλακτικές αναλύσεις για το θέμα, στις οποίες γίνεται λόγος για την «αποδολαριοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας, βγαίνουν όλο και πιο συχνά από το περιθώριο του δημόσιου διαλόγου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτήν τη στιγμή περίπου το 60% των παγκόσμιων αποθεματικών είναι σε δολάρια, όμως η τάση είναι αυτό να μειωθεί, ιδιαίτερα μετά την αμερικανική αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X