Αναλύσεις

Bank of America: Το παντοδύναμο δολάριο θα πέσει από τα BRICS όπως το τείχος του Βερολίνου

Bank of America: Το παντοδύναμο δολάριο θα πέσει από τα BRICS όπως το τείχος του Βερολίνου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με την Bank of America η κατάρρευση του παντοδύναμου δολαρίου, καθώς τα έθνη που «στραγγαλίζονται» από την αμερικανική οικονομική ηγεμονία αναπτύσσουν το δικό τους οπλοστάσιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε 100 ημέρες από το 2023.
Το ανεξέλεγκτα καλπάζον χρέος θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική καταστροφή και, συνεπακόλουθα, όλεθρο όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Eύλογα τα BRICS και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες ανησυχούν ότι χρέος που εκφράζεται σε δολάρια θα κάνει τις οικονομίες τους να καταρρεύσουν.

Η διατήρηση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος θεωρείται πλέον απειλή που θα μπορούσε να αναιρέσει χρόνια χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Στις ΗΠΑ, το χρέος άγγιξε νέο υψηλό, τα 34,4 τρισεκ. δολ.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο Καπιτώλιο και οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν μπορούν να το δαμάσουν.
Εν μέσω της οικονομικής αναταραχής, η BofA εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανή κατάρρευση του δολαρίου ΗΠΑ.
Επιπλέον, αυτό επιτρέπει στους BRICS να διαδώσουν την πρωτοβουλία αποδολαριοποίησης σε όλο τον κόσμο.
Η BofA προειδοποίησε στο πιο πρόσφατο άρθρο ότι το δολάριο ΗΠΑ και η οικονομία το 2024 θα έλθουν αντιμέτωπα με μια «έκρηξη».
Το αυξανόμενο εθνικό χρέος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να κινηθεί προς Νότο.
«Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε 100 ημέρες» έγραψε ο Michael Hartnett, επικεφαλής στρατηγικής της BofA.
Ο Hartnett προειδοποίησε ότι η κατάρρευση του δολαρίου ΗΠΑ είναι επικείμενη εάν το χρέος αυξηθεί εκτός ελέγχου φέτος.
«Αυτό δεν τελειώνει καλά» έγραψε η Genevieve Roch-Decter, πρώην Asset Manager στο Grit Capital.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα BRICS περιμένουν τώρα πιθανή πτώση του δολαρίου και θα μπορούσαν να προχωρήσουν με ένα νέο νόμισμα στην παγκόσμια αγορά.

Αχίλλειος πτέρνα

Αλλά αυτά τα έθνη έχουν ανακαλύψει την αχίλλειο πτέρνα της Αμερικής και λαμβάνουν μέτρα.
Το παντοδύναμο δολάριο είναι χτισμένο στην… άμμο.
Ως fiat money (η αξία του οποίου δεν ανταποκρίνεται στην αξία κάποιου «εμπορεύματος» όπως ο χρυσός ή το ασήμι) έχει οδηγήσει σε πληθωρισμό δολαρίων τα τελευταία πενήντα χρόνια με συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό.
Ο πληθωρισμός αυτός προκαλεί συρρίκνωση της ανταλλακτικής αξίας του.
Η Ρωσία επεξεργάζεται το πλαίσιο ενός νέου νομίσματος διακανονισμού του εμπορίου εδώ και αρκετό καιρό, και τώρα η Κίνα αλλά και άλλοι -όπως το Ιράν, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική- συμμετέχουν στο σχέδιο.
Δεν υπάρχει τίποτα το κακόβουλο στη δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος διακανονισμού του εμπορίου.
Μπορεί κανείς να το αποκαλέσει ως ορθολογικό προσωπικό συμφέρον.
Πρόκειται για ένα ειρηνικό σχέδιο, αλλά τα αποτελέσματά του μπορεί να είναι καταστροφικά για τις χώρες που εξαρτώνται από ένα σταθερό δολάριο.
Εκείνοι που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα δεν θα χρειάζεται πλέον να κατέχουν δολάρια.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov στις 26 Φεβρουαρίου 2024 επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνάψει δανειακές συμβάσεις σε κινεζικό γιουάν και όχι σε δολάριο.
Ωστόσο, αποκάλυψε ότι η Μόσχα περιμένει ένα θετικό… νεύμα από το Πεκίνο καθώς συνεχίζονται οι εντατικές συζητήσεις για το θέμα.
Σημειώνεται πως διακυβεύονται τα πολύτιμα εμπορικά πλεονάσματα της Κίνας με τη Δύσης σε περίπτωση σύγκρουσης.
Πάντως, λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι δύο είναι μέλη των BRICS, η συμφωνία έχει όλες τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί και τα δάνεια θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε κινεζικό γιουάν.
Εάν η Κίνα συμφωνήσει να εκταμιεύσει δάνεια σε κινεζικό γιουάν, δισεκατομμύρια δολάρια δεν θα ανταλλάξουν χέρια στην παγκόσμια σκηνή και θα… πληθωρισούν εκρηκτικά την αμερικανική οικονομία σε μια συγκυρία που η Federal Reserve αυξάνει την προσφορά δολαρίων προκειμένου να καλύψει τα υπέρογκα δημοσιονομικά της ελλείμματα και το υπέρογκο χρέος της.
Έτσι, οι BRICS στοχεύουν να ασκήσουν πίεση στο δολάριο ΗΠΑ δίνοντας περισσότερα…. χιλιόμετρα στο κινεζικό γιουάν και σε άλλα τοπικά νομίσματα.
Ωστόσο, ο Siluanov εξήγησε ότι η συμφωνία για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί καθώς δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.
«Οι διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους εταίρους συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση.
Συζητήσαμε αυτό το θέμα στα τέλη του περασμένου έτους στον διυπουργικό διάλογο», δήλωσε στο πρακτορείο RIA την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024.
Όλα τα παραπάνω θα ενισχύσουν την πτώση της ζήτησης για κατοχή δολαρίων, προκαλώντας ίσως ακόμη και την πλήρη κατάρρευσή του αμερικανικού νομίσματος.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί κυριολεκτικά εν μία νυκτί και χωρίς προειδοποίηση, όπως ακριβώς συνέβη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Πηγή: bankingnews.gr

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X