Οικονομία

Κόκκινα δάνεια ύψους 2,2 δισ. πούλησε η Τράπεζα Πειραιώς

Κόκκινα δάνεια ύψους 2,2 δισ. πούλησε η Τράπεζα Πειραιώς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κόκκινα δάνεια Arctos, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, πούλησε η Τράπεζα Πειραιώς έναντι 50 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια και κάρτες χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ και πωλήθηκε στο τσεχικό fund APS.

Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 5%, το οποίο σημαίνει ότι το δεύτερο κόκκινο πακέτο της Τράπεζας Πειραιώς πωλήθηκε με discount 95%. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank (Venus) πωλήθηκε στο 4,5% της αξίας του ανεξόφλητου κεφαλαίου, ενώ το Eath της Εθνικής Τράπεζας πωλήθηκε στο 6% του συνολικού κεφαλαίου, ενώ το πρώτο «κόκκινο χαρτοφυλάκιο» πωλήθηκε από τη Eurobank έναντι 3%.

«Ανακοινώνουμε σήμερα τη δεύτερη συμφωνία πώλησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Πειραιώς για το 2018, λίγο μετά τη συμφωνία για την πώληση εξασφαλισμένου επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου πριν από ένα μήνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Χρήστος Μεγάλου.

«Η προσπάθειά μας για τη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει εντατικοποιηθεί και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι και οι δυο πρόσφατες συμφωνίες έχουν θετική επίδραση στα αποτελέσματα και στα εποπτικά κεφάλαιά μας», τόνισε.

Κλήσεις… 10 ετών βάζουν «στοπ» στην επιστροφή φόρου και μπλοκάρουν ΑΦΜ!

«Εμείς στην APS είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμφωνήσουμε άλλο ένα έργο-ορόσημο στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι η δέκατη πέμπτη αγορά που καλύπτουμε και είμαστε σταθερά αφοσιωμένοι στη δέσμευσή μας σε χρόνο, τεχνογνωσία και πόρους σε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει μία από τις κορυφαίες αγορές μας», δήλωσε ο Μάρτιν Μάντσον, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της APS.

Η Ernst & Young λειτουργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη Συναλλαγή. Η White & Case ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Koutalidis Law Firm ως ελληνικός νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη Συναλλαγή.

Πωλήθηκαν κόκκινα δάνεια άνω των 7 δισ. ευρώ το 2018

Ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων που πουλήθηκαν από τις τράπεζες το δεύτερο τρίμηνο του 2018, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι τράπεζες έχουν προτάξει τις πωλήσεις ως ένα από τα κύρια όπλα μείωσης των NPEs.

Συγκεκριμένα, έγιναν οι εξής πωλήσεις:

  • Απρίλιος: Η Alpha Bank πούλησε το «Venus» -καταναλωτικά και κάρτες- συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ με τίμημα 4,5%.
  • Μάιος: Η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε το «Amoeba», το πρώτο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις (μικρά επιχειρηματικά δάνεια), έναντι 430 εκατ. Η λογιστική αξία του πακέτου αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ.
  • Ιούνιος: Η Εθνική Τράπεζα πούλησε το «Earth» ύψους 2 δισ.ευρώ, χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών δανείων και καρτών, καθώς και μικρών επιχειρηματικών χωρίς εξασφαλίσεις, έναντι του 6% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πουληθεί και το πακέτο «Arctos» της Τράπεζας Πειραιώς στο τσέχικο fund APS έναντι τιμήματος 4,5-5,5%, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι το «γαϊτανακι» των πωλήσεων ξεκίνησε η Eurobank τον περυσινό Νοέμβριο, με την πώληση καταναλωτικού χαρτοφυλακίου 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X