Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου: Πόσο… πάει το «καπέλο» σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου: Πόσο… πάει το «καπέλο» σε Ελλάδα και Ευρώπη;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν… εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες, όμως με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 δείχνουν να κινήθηκαν κοντά στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Στην Ελλάδα, η τιμή που πλήρωσαν τα νοικοκυριά για το ρεύμα ανήλθε στα 16,8 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες έναντι 16,7 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Η τιμή αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερη από τη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανήλθε σε 21,9 ευρώ (έναντι 21,3 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020), με τη διαφορά να οφείλεται αποκλειστικά στην υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην ΕΕ.

Όλα… αλλάζουν χέρια – Οι εκπλήξεις στην εγκύκλιο για αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές

Η τιμή που πλήρωσαν τα ελληνικά νοικοκυριά για το φυσικό αέριο υποχώρησε λίγο και ανήλθε στα 4,49 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες από 4,83 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Η τιμή αυτή είναι, επίσης, σημαντικά χαμηλότερη από τη μέση τιμή στην ΕΕ που ανήλθε στα 6,39 ευρώ (από 6,45 στο πρώτο εξάμηνο του 2020). Η μεγαλύτερη φορολογία στην ΕΕ εξηγεί επίσης και στην περίπτωση αυτή τη διαφορά στις τιμές.

Μικρότερες οι φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ελλάδα

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις στην ΕΕ αντιστοιχούσαν στο 39% των λογαριασμών ρεύματος, ενώ στην Ελλάδα ήταν περίπου μισές (20,9% των τελικών τιμών).

Αντίστοιχα, στην ΕΕ η φορολογία στο φυσικό αέριο ανερχόταν στο 36% των λογαριασμών που πληρώνουν τα νοικοκυριά, ενώ στην Ελλάδα ανερχόταν μόνο στο 8,4%.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο ΦΠΑ για το ρεύμα και το φυσικό αέριο έχει μειωθεί από τον Ιούνιο του 2019 στο 6%, τόσο για τα νοικοκυριά όσα και για τις επιχειρήσεις.

Οι επόμενοι μήνες, πάντως, όταν το κρύο θα… δοκιμάσει τη χώρα, θα είναι κρίσιμοι για την «τσέπη» όλων μας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X