Οικονομία

Νέο κύμα ακρίβειας χτυπά τα νοικοκυριά

Νέο κύμα ακρίβειας χτυπά τα νοικοκυριά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύμα ακρίβειας έρχεται να χτυπήσει τους πολίτες.  Το κύμα ανατιμήσεων δεν λέει να καταλαγιάσει ενώ πλέον το πέπλο των αυξήσεων έχει απλωθεί για τα καλά στο σύνολο σχεδόν των ειδών διατροφής.

Όπως επιβεβαιώνουν παράγοντες της αγοράς, οι νέοι τιμοκατάλογοι των προμηθευτών για τον μήνα Σεπτέμβριο έφτασαν αυξημένοι στα σούπερ μάρκετ, όπου δεν προλαβαίνουν να αλλάζουν τις καρτέλες με τις τιμές των προϊόντων. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανατιμήσεις σε τουλάχιστον 40 κατηγορίες προϊόντων και με τα ποσοστά των αυξήσεων να κυμαίνονται μεσοσταθμικά μεταξύ 10% και 15%.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, οι αυξήσεις που προκύπτουν στα ράφια των καταστημάτων τον Σεπτέμβριο αφορούν στις ανατιμήσεις που καταγράφηκαν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στην παραγωγή, καθώς «μετά από τόσους μήνες ενεργειακής κρίσης, τα περιθώρια απορρόφησης των αυξημένων τιμών εκμηδενίστηκαν, αφού η ρευστότητα και τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων μειώνονται συνεχώς». «Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που πολλές αυξήσεις στο κλάδο των τροφίμων περνούν από το ‘χωράφι στο ράφι’ και από εκεί στο τραπέζι μας», σχολίαζε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.

Όπως προκύπτει από πηγές της αγοράς, οι αυξήσεις στα προϊόντα για τον τρέχοντα μήνα υπολογίζονται ως εξής: γαλακτοκομικά 12%, μαργαρίνες 20%, αλλαντικά 10%, κονσέρβες 15%, γλυκίσματα 20%, παγωτά 5%, καλλυντικά 25%, προϊόντα περιποίησης και φροντίδας 18%, απορρυπαντικά 15%.

Άκρως κατατοπιστικά είναι τα τελευταία στατιστικά δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου, που αποτυπώνουν τις αυξημένες τιμές στις οποίες πωλούνται τα οπωρολαχανικά. Οι τιμές που ακολουθούν αφορούν στη χονδρική πώληση, οπότε δεν αποκλείεται να «τσιμπήσουν» ακόμη περισσότερο μέχρι τα προϊόντα να φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές.

Ειδικότερα, τα κολοκύθια πωλούνται έναντι 1,50 ευρώ (επικρατούσα τιμή), από 1,20 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ για τις μπάμιες η τιμή αγγίζει τα 3,40 ευρώ, από 3 ευρώ πριν επτά μέρες και έναντι 2,50 ευρώ πριν από έναν χρόνο!

Με 0,68 ευρώ αγοράζει πλέον κάποιος τις πατάτες (εγχώριας παραγωγής) έναντι 0,60 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και 0,35 ευρώ πέρυσι, ενώ για τις πιπεριές (κόκκινες μακριές) η τιμή αγγίζει πλέον τα 1,50 ευρώ από 1,40 ευρώ πριν επτά μέρες και έναντι 0,80 ευρώ πριν από 12 μήνες.

Παρακολουθώντας κανείς την πορεία διαμόρφωσης των ανωτέρω τιμών αντιλαμβάνεται ότι οι αυξήσεις είναι αισθητές όχι μόνο σε σχέση με πέρυσι αλλά κλιμακώνονται επικίνδυνα από τη μια εβδομάδα στην άλλη.

Η απόγνωση των καταναλωτών

Μπροστά σε αυτό το περιβάλλον έντονων πληθωριστικών πιέσεων που ροκανίζει επικίνδυνα το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών, η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας κάνει λόγο για «φτωχοποίηση των καταναλωτών», οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με «αυξήσεις και μόνο αυξήσεις και με το κόστος ζωής να έχει εκτοξευθεί στο διάστημα, σε άλλους γαλαξίες!».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X