Οικονομία

Οι Ιταλοί… ξανάρχονται! Ενδιαφέρον για ελληνική αγορά ενέργειας και αποκρατικοποιήσεις

Οι Ιταλοί… ξανάρχονται! Ενδιαφέρον για ελληνική αγορά ενέργειας και αποκρατικοποιήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας αλλά και για τις αποκρατικοποιήσεις φέρνουν από τη Ρώμη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

Το κλίμα των συναντήσεων ήταν θετικό και ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές συμφωνίες. Το ενδιαφέρον των Ιταλών επεκτείνεται στα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας τόσο του ΔΕΔΔΗΕ όσο και του ΑΔΜΗΕ. Επίσης, οι Ιταλοί δεν έμειναν αδιάφοροι για τα υβριδικά έργα που προγραμματίζονται σε νησιά του Αιγαίου, αλλά και για πρότζεκτ πράσινης ενέργειας. Οι συζητήσεις επίσης στράφηκαν και στην αναβάθμιση της υφιστάμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας καθώς και σε άλλες υποδομές όπως είναι η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, για την οποία προετοιμάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ διαγωνισμός εντός του επόμενου έτους.

Οι Ιταλοί και τα deals

Επίσης, στο Memorandum of Understanding που υπογράφηκε χθες μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνονται η προώθηση του LNG στις θαλάσσιες μεταφορές, η παραγωγή βιοκαυσίμων από απόβλητα αλλά και από η κοινού συνεργασία στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή.

Έρχονται άμεσα οι εφαρμογές «όλα σε ένα» από τις τράπεζες!

Οι ιταλικές επενδύσεις έχουν ήδη διεισδύσει στις ενεργειακές υποδομές της χώρας. Τον προηγούμενο χρόνο είχε εξαγοραστεί το 66% του ΔΕΣΦΑ από την κοινοπραξία Senfluga, με επικεφαλής την ιταλική Snam, η οποία παραμένει μέτοχος με 20% και στον Διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο οποίος φέρνει αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Επίσης, ο κολοσσός της Ιtalgas περιλαμβάνεται στη λίστα των ονομάτων που ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Μάλιστα, τελευταία διαρρέουν πληροφορίες που θέλουν να βρίσκεται σε συμφωνία με την ιταλική ΕΝΙ (η οποία ελέγχει την εταιρεία προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου Zeniθ) για να αποκτήσουν και τα δίκτυα αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Μεγάλο είναι επίσης το ενδιαφέρον της ENEL, η οποία προσφάτως εγκαινίασε το μεγάλο αιολικό έργο στον Καφηρέα της Εύβοιας, ενώ δεν θα είναι έκπληξη να ενδιαφερθεί και για τον ΔΕΔΔΗΕ. Όσο για την ιταλική TERNA το ενδιαφέρον της στρέφεται στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με επίκεντρο εκείνη της Κρήτης (ΑΡΙΑΔΝΗ).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X