Οικονομία

Πώς υπολογίζεται το τελικό ποσό ρεύματος που θα πληρώσετε

Πώς υπολογίζεται το τελικό ποσό ρεύματος που θα πληρώσετε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το νέο σύστημα επιδότησης του ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι τριφασικό θα λέγαμε, αφού τα νοικοκυριά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Εκείνα που καταναλώνουν ως 500 κιλοβατώρες. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους καταναλωτές από 501 ως 1000 κιλοβατώρες και η τρίτη πάνω από 1001 κιλοβατώρες.

Οι προμηθευτές ανακοίνωσαν το βράδι της Τρίτης τα τιμολόγια για τον Οκτώβριο. Οι τελικές τιμές  είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονταν τους προηγούμενους μήνες. Ενδεικτικά, η ΔΕΗ τιμολογεί 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.

Αν, για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό που είναι στη ΔΕΗ, χωρίς νυκτερινό ρεύμα ή κοινωνικό τιμολόγιο, καταναλώσει 400 KWh τότε από τη συνολική αξία των 238 ευρώ, θα καταβάλλει περίπου 64 ευρώ με την επιδότηση να είναι στα 174 ευρώ.

Αν η κατανάλωση είναι στις 550 KWh -δίχως να έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι- τότε από τα 327 ευρώ ο καταναλωτής θα πληρώσει 115 ευρώ με την επιδότηση να είναι στα 212 ευρώ.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ωστόσο ενδεικτικά, καθώς εξαρτώνται άρρηκτα από τον πάροχο που βρίσκεται συνδεδεμένο κάθε νοικοκυριό καθώς και το συμβόλαιο που έχει ή τις παροχές της εκάστοτε εταιρείας.

Ρεύμα: Τι ανακοινώθηκε για τις επιχειρήσεις

Εξάλλου, για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ /ΜWh. Η απορρόφηση είναι στο 80% της αύξησης. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ/MWh.

Η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X