Οικονομία

Προϋπολογισμός 2022: Εξαϋλώνεται η προστασία σε ανέργους και ευάλωτες ομάδες

Προϋπολογισμός 2022: Εξαϋλώνεται η προστασία σε ανέργους και ευάλωτες ομάδες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με ωραιοποιήσεις και προσδοκίες για αύξηση της απασχόλησης, που όμως εκτιμάται ότι είναι εκτός πραγματικότητας, επιχειρεί να καλύψει τα κοινωνικά ελλείμματα που μεγεθύνονται με τον προϋπολογισμό του 2022 το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, προκειμένου να στηριχτούν οι θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων οι δαπάνες του υπουργείου Εργασίας αυξήθηκαν κατά περίπου 25% τη διετία 2020-2021. Το συνολικό κόστος των μέτρων Covid για τη συγκεκριμένη περίοδο ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ. Για το 2022 οι ανάγκες για έκτακτα μέτρα αναμένεται να είναι λιγότερες, καθώς η οικονομία έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προβλεπόμενες δαπάνες του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας για το 2022 ανέρχονται σε 21,612 δισ. ευρώ, ενώ αν αφαιρέσουμε το κόστος των μέτρων Covid, ανέρχονται σε 20,763 δισ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 526 εκατ. ευρώ (2,63%) σε σχέση με το 2021.

Ο προϋπολογισμός και η μειωμένη χρηματοδότηση

Ωστόσο, η κρατική χρηματοδότηση για το 2022 σε δύο βασικούς οργανισμούς εποπτευόμενους από το υπουργείο Εργασίας, οι οποίοι στηρίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ανέργους, είναι μειωμένες κατά 212 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

Η κρατική χρηματοδότηση στον ΟΑΕΔ υπολείπεται της αντίστοιχης του 2021 κατά 126 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της απόσυρσης των μέτρων στήριξης των ανέργων από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ αντίστοιχα για τον ΟΠΕΚΑ προβλέπονται μειωμένες δαπάνες κατά 86 εκατ. ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Όσα πρέπει να ξέρετε για πληρωμή και προθεσμίες

Συνολικά εκτιμάται ότι το έλλειμμα του κοινωνικού προϋπολογισμού θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, με βάση και τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τον ΕΦΚΑ, τα οποία δείχνουν ότι το Ταμείο στο δεκάμηνο του 2021 είναι ελλειμματικό κατά 392 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη του ΕΦΚΑ και οι εκκρεμότητες

Κρίσιμη παράμετρος για τον κοινωνικό προϋπολογισμό είναι η πορεία του ΕΦΚΑ μέσα στο 2022. Τα χρέη του ΕΦΚΑ έχουν σκαρφαλώσει στο 1,5 δισ. ευρώ εξαιτίας της πανδημίας και προέρχονται από τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες).

Στον κοινωνικό προϋπολογισμό για το 2022 δεσπόζει η προσδοκία για περαιτέρω μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα. Με αυτή την πρόβλεψη, το υπουργείο προεξοφλεί ότι “οι εξελίξεις αυτές έχουν θετική επίδραση στο ασφαλιστικό σύστημα, διότι θα αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από τις ασφαλιστικές εισφορές. Και αυτό θα συμβεί παρά την περαιτέρω μείωση του ύψους των εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους (λόγω της μείωσης των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εντός του 2022). Αναμένεται ότι η αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ θα υπερκαλύψει τόσο την αναμενόμενη άνοδο της δαπάνης για συντάξεις (εξαιτίας της σταδιακής εκκαθάρισης των εκκρεμών φακέλων συνταξιοδότησης) όσο και την αύξηση του αριθμού αιτήσεων συνταξιοδότησης” σύμφωνα με το υπουργείο.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι:

α) Η μείωση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5%, ισόποσα για εργοδότες και εργαζόμενους, θα προκαλέσει απώλεια εσόδων στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ και οι μειώσεις αυτές θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

β) Προβλέπεται αύξηση της δαπάνης για συντάξεις κατά 316 εκατ., λόγω κυρίως της απονομής συντάξεων που εκκρεμούν από προηγούμενα έτη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X