Οικονομία

Πτώση και για τις ευρωαγορές

Πτώση και για τις ευρωαγορές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες καταγράφουν σήμερα, Δευτέρα 10.12.2018 και οι ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης στενά και τις εξελίξεις για το Brexit καθώς αύριο πραγματοποιείται στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Στην Ευρώπη, πτωτικά κινείται ο γερμανικός δείκτης DAX κατά 0,48%, απώλειες 0,14% για τον γαλλικό δείκτη CAC 40, υποχωρεί και ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ιταλικός δείκτης σημειώνει επίσης απώλειες 0,42% και ο δείκτης της Ισπανίας καταγράφει πτώση 0,17%.

Οι επενδυτές ανησυχούν για μια πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας καθώς Κίνα,  και Ιαπωνία ανακοίνωσαν πιο αδύναμα, από τα αναμενόμενα,  στοιχεία. Επίσης οι επενδυτές εστιάζουν στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Εμπορίου Robert Lighthizer δήλωσε χτες ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να ολοκληρωθούν επιτυχώς έως την 1η Μαρτίου.

Με… αριθμούς

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας στα οποία εστιάζουν και οι επενδυτές είναι ο πληθωρισμός στην Κίνα ο οποίος υποχώρησε το Νοέμβριο καθώς οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,2% το Νοέμβριο σε σχέση με το περασμένο έτος, έναντι του 2,5% τον Οκτώβριο. Λόγω των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ η αύξηση των εξαγωγών στην Κίνα το Νοέμβριο επιβραδύνθηκε κατακόρυφα. Οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν 5,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι αύξησης 15,6% τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 10% των εξαγωγών. Οι εισαγωγές διευρύνθηκαν 3% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, χαμηλότερα από την αύξηση 21,4% στον προηγούμενο μήνα και χαμηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις για 14,4%.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές λόγω αδύναμων στοιχείων για το εμπόριο

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των ασθενέστερων κεφαλαιακών δαπανών από ό,τι αναμενόταν αρχικά. Η οικονομία συρρικνώθηκε 2,5% στο γ΄ τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, πολύ χειρότερα από την αρχική εκτίμηση για 1,2%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X