Οικονομία

Στο… τραπέζι του EuroWorking Group οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Στο… τραπέζι του EuroWorking Group οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και το πώς κυλά η πορεία της αποπληρωμής τους, θα εξεταστούν σήμερα, Πέμπτη 08.02.2018, στο EuroWorking Group. Ο στόχος θα είναι να αποφασιστεί το εάν η Ελλάδα θα λάβει τη δόση που σχετίζεται με τη μείωση των υπερήμερων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου αποφασίσθηκε πως με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η Ελλάδα θα λάβει 3,3 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουνίου, 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και 1,9 δισ. ευρώ για να σχηματίσει το «αποθεματικό ασφαλείας» για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Στις… αγγελίες η ΑΑΔΕ! Ψάχνει χώρο για γραφεία – Τι ζητάει

Η ίδια απόφαση προέβλεπε πως η δόση του 1,5 δισ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα σπάσει στα δύο και θα συνδεθεί με προϋποθέσεις. Η βασικότερη από τις προϋποθέσεις σχετίζεται με την πορεία εξόφλησης των «φεσιών» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2017 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης εκταμίευσε 800 εκατ. ευρώ στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να προσθέσει άλλα 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά διαθέσιμα και να αποπληρώσει μέσα σε 95 ημέρες οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και η δόση

Σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες τα νέα είναι καλά καθώς το Γενικό Λογιστήριο έχει συλλέξει στοιχεία που δείχνουν πως από το Νοέμβριο έως σήμερα έχουν αποπληρωθεί χρέη δημοσίων φορέων και έχουν επιστραφεί φόροι ύψους 1,2 δισ. ευρώ περίπου.

Στη βάση αυτή η Ελλάδα θα λάβει πιθανότατα έως τα τέλη Φεβρουαρίου την υπό -δόση των 500 εκατ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης που σχετίζεται με την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών. Ωστόσο, δεν χωράει εφησυχασμός καθώς  αμέσως θα πρέπει να διαθέσει άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τον Απρίλιο να εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Βερόπουλος: Μαζί με τα Jumbo κατακτά τα Βαλκάνια! «Θραύση» στα Σκόπια!

Μέχρι σήμερα σε κάθε 1 ευρώ που έδιναν οι δανειστές για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, έπρεπε η Ελλάδα να βάλει ακόμη 0,50 ευρώ από τον προϋπολογισμό. Με το αναθεωρημένο Μνημόνιο πλέον ο κανόνας αυτός αλλάζει και γίνεται 1 προς 1. Έτσι, ήδη από το Φεβρουάριο το Δημόσιο θα βάλει άλλα 500 εκατ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ που θα λάβει από τον ESM για να αποπληρώσει συνολικά φέσια ύψους 1 δισ. ευρώ.

Υπό την προϋπόθεση πως το EuroWorking Group θα πιστοποιήσει τον Απρίλιο πως αυτό το 1 δισ. ευρώ καταβλήθηκε κανονικά – και εφόσον πάνε καλά και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί- τότε θα εκταμιευθεί η δεύτερη υπό –δόση ύψους 1 δισ. ευρώ από τον ESM για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στην οποία σύμφωνα με το insider.gr, θα προστεθεί άλλο 1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό (συνολικά 2 δισ. ευρώ).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X