Οικονομία

Τουρίστες… χρυσωρυχείο! Ποιοι ξοδεύουν πάνω από 800 ευρώ ημερησίως για διακοπές στην Ελλάδα

Τουρίστες… χρυσωρυχείο! Ποιοι ξοδεύουν πάνω από 800 ευρώ ημερησίως για διακοπές στην Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αποτελούν το μεγάλο στόχο για κάθε τουριστική αγορά, καθώς τα χρήματα που αφήνουν στις τοπικές οικονομίες είναι πολλαπλάσια του μέσου επισκέπτη. Ο λόγος για τους τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, που δεν διστάζουν να ξοδέψουν στις διακοπές τους: από την επιλογή προορισμού, resort και εστιατορίου, μέχρι τη διασκέδαση, τις εκδρομές και τις αγορές τους.

Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προχώρησε σε μια “χαρτογράφηση” του τουρισμού Πολυτελείας στις χώρες της Μεσογείου και τα στοιχεία που προκύπτουν για την Ελλάδα είναι ενδιαφέροντα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου με τίτλο “”Προφίλ εισερχόμενου Τουρισμού Πολυτελείας για Διακοπές στην Μεσόγειο”, την Ελλάδα επέλεξαν (στοιχεία 2016) περίπου 400 χιλ. τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, αριθμός που την κατατάσσει τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό στην Μεσόγειο για διακοπές Πολυτελείας.

Οι τουρίστες και τα… εντυπωσιακά έσοδα που δημιουργούν!

Τα έσοδα που προήλθαν από αυτό το κομμάτι επισκεπτών είναι εντυπωσιακά, φτάνοντας τα  1,8 δισ. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ανήλθε σε  4.498 ευρώ και ανά ημέρα σε 833 ευρώ στο σύνολο (3.242 /772 ευρώ από Ευρώπη και 5.518 /866 ευρώ από χώρες εκτός Ευρώπης). Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνεται η αξία του αεροπορικού εισιτηρίου ή άλλου μεταφορικού μέσου.

Καταναλωτές, προσοχή! Υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα

Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία της IPK International, μιας εταιρίας με εξειδίκευση στην έρευνα της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των τουριστών και στην εκπόνηση τέτοιων ερευνών, με ενιαίο ερωτηματολόγιο σε 60 χώρες σε όλον τον κόσμο, καλύπτοντας  πρακτικά το σύνολο των χωρών από τις οποίες προέρχεται ο διεθνής τουρισμός.

Ως διακοπές πολυτελείας, χαρακτηρίζονται οι διακοπές με δαπάνες > 750 ευρώ ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο για διάρκεια παραμονής 1-3 νύχτες, ή > 500 ευρώ ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο για διάρκεια παραμονής > 4 νύχτες. Οι χώρες που περιλήφθηκαν στη μελέτη (και νοούνται ως “Μεσόγειος”) ήταν οι εξής: Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Νότια Γαλλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Κύπρος, Κροατία, Μάλτα, Βουλγαρία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Αλβανία.

Η… ανθρωπογεωγραφία των πολυτελών διακοπών

Ειδικότερα, οι τουρίστες που επέλεξαν την Ελλάδα για διακοπές Πολυτελείας το 2016 έφτασαν τις 402 χιλ. (1,4% του συνόλου των ταξιδίων σε Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας), με 2,2 εκατ. διανυκτερεύσεις (1,1% του συνόλου των διανυκτερεύσεων σε Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας).

Πλειστηριασμοί: Ποιων επωνύμων τα «παλάτια» μένουν στα αζήτητα!

Το 44% των ταξιδίων, το 34% των διανυκτερεύσεων και το 32% της δαπάνης προέρχονταν από ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το 56% των ταξιδίων, το 66% των διανυκτερεύσεων και το 68% της δαπάνης από μη ευρωπαϊκές αγορές. Η Ελλάδα αποτέλεσε τον 3ο δημοφιλέστερο προορισμό για τις ευρωπαϊκές αγορές και τον 4ο για τις μη ευρωπαϊκές με μερίδια αγοράς 8,3% και 7,9% αντίστοιχα.

Δείτε τον σχετικό πίνακα

τουρίστες

Οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές της Ελλάδας για διακοπές πολυτελείας ήταν η Γερμανία (39 χιλ., 22% των ευρωπαϊκών ταξιδίων και 21% της δαπάνης), η Γαλλία (37 χιλ., 21% των ευρωπαϊκών ταξιδίων και 18% της δαπάνης) και το Ην. Βασίλειο (26 χιλ., 15% των ευρωπαϊκών ταξιδίων και 16% της δαπάνης). Οι σημαντικότερες μη ευρωπαϊκές ήταν οι αγορές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X