Οικονομία

Τράπεζες: Ακούνε την… γκρίνια του SSM για ρυθμίσεις-χάδι!

Τράπεζες: Ακούνε την… γκρίνια του SSM για ρυθμίσεις-χάδι!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) έχουν μπει τα ρυθμισμένα επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως τα κοινοπρακτικά, όσα δηλαδή έχουν δοθεί από 3-4 τράπεζες.

Όλα αυτά στο πλαίσιο του ετήσιας ανασκόπησης/ελέγχου των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού (Troubled Asset Review) των τραπεζών.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το κλιμάκιο με τα στελέχη του SSM που πραγματοποιεί τους ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες έχουν εγείρει ζήτημα για αρκετές ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς διαπιστώνουν ότι οι ρυθμίσεις είναι εξαιρετικά «ευνοϊκές» για τους επιχειρηματίες, οι επιχειρήσεις τους παράγουν πολύ χαμηλά κέρδη σε σχέση με τον δανεισμό τους, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται «δραστικές» λύσεις.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας υπογραμμίζουν στο Euro2day.gr ότι για πρώτη φορά φέτος οι επόπτες είναι ιδιαίτερα επίμονοι στην ανάλυση των συγκεκριμένων υποθέσεων-ρυθμίσεων, καθώς διαπιστώνουν ότι έχουν δοθεί «χαριστικές» ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις των οποίων ο δείκτης χρέους προς EBIDTA, που δείχνει την προοπτική, τη ρευστότητα και εντέλει τον βαθμό βιωσιμότητας μιας επιχείρησης, κινείται άνω του 20 και σε ορισμένες περιπτώσεις κοντά στο 30, όταν το ανώτερο όριο τοποθετείται στο 6! Όσο χαμηλότερο είναι το αποτέλεσμα του κλάσματος τόσο πιο υγιής είναι μία επιχείρηση.

Οι… προσποιήσεις και οι ποινές – χάδι από τις τράπεζες

Οι ρυθμίσεις-χάδι, που επί της ουσίας είναι παθητικές από την πλευρά των τραπεζών, καθώς δεν κινούνται σε αυστηρό πλαίσιο και αφορούν «πλούσιους» επιχειρηματίες με προβληματικές, όμως, επιχειρήσεις, ενοχλούν πλέον τις εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης, οι οποίες ζητούν εξηγήσεις από τους Ελληνες τραπεζίτες. Πηγές των εποπτικών αρχών αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι υπάρχουν 3-5 ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες έγιναν τον τελευταίο χρόνο, που βγάζουν μάτι.

Ασιατικές αγορές: Μικτά πρόσημα και βαριές απώλειες για την Κίνα!

«Στις εν λόγω περιπτώσεις, οι τράπεζες έχουν παραβεί όλους τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) που ισχύουν στις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων και η φράση που χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις που έχουν δώσει -σε ορισμένες υποθέσεις, ικανές όμως να πλήξουν στο τέλος της ημέρας τα κεφάλαιά τους- είναι «extend and pretend», αναφέρει εποπτική πηγή.

«Κλωτσάει» ο leader

Η παθητική στάση των τραπεζών έναντι των χρεωμένων σε 3-4 πιστωτικά ιδρύματα επιχειρήσεων οφείλεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην αδυναμία να χαράξουν κοινή πολιτική έναντι της υπερχρεωμένης επιχείρησης καθώς τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα. Κι αυτό διότι η συμπεριφορά της κάθε τράπεζας συνδέεται με το ύψος του δανείου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και μοιραία η leader πιστώτρια τράπεζα, η οποία σε περίπτωση κουρέματος κ.λπ. θα πάρει και τη μεγαλύτερη ζημιά, είναι αυτή που οδηγεί τις εξελίξεις και επιβάλλει εντέλει την τελική λύση-ρύθμιση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X